Aeroportul Caransebeş: Modernizare cu investiții private de peste 100 de milioane de euro și școlarizare pentru controlori de trafic

3 min de citit

Aeroportul Caransebeş a primit recent din partea A.A.C.R. (Autoritatea Aeronautică Civilă Română) autorizaţia de funcţionare, acest lucru însemnând că pista şi infrastructură de la sol îndeplinesc cerințele care permit aeronavelor să aterizeze în siguranţă.

Aeroportul a fost preluat de către omul de afaceri Gabriel Olariu, care spune că este primul şi cel mai important pas în dezvoltarea întregului proiect. Olariu spune că vor urma investiţii masive care să permită aeroportului din Caransebeş să poată să primească inclusiv zboruri internaţionale de pasageri.

Investitorul Gabriel Olariu

“Practic, putem deja să primim avioane pe aeroport. Acum urmează să ne înscriem pe lista aerporturilor, aerodroamelor autorizate. Am început deja procedurile şi cam într-o lună se finalizează. După ce vom fi înscrişi în această listă, oricine care caută să aterizeze în zonă o să aibă ca sugestie şi aeroportul din Caransebeş”, spune Gabriel Olariu.

Pagina de web a Aeroportului Caransebeș (www.banatairport.com)

Omul de afaceri mai precizează că adevăratul proiect de transformare a aeroportului începe abia acum. “Aerodromul e partea de pistă şi platformă, însă când ai terminal de pasageri abia atunci eşti considerat aeroport. Noi acum am autorizat pista şi platformele. Se poate ateriza în condiţii legale şi oficiale, garantate de siguranţă. Acesta era primul pas şi cel mai important. De aici putem să pornim, să obţinem fonduri şi dezvoltăm. Noi o să finalizăm terminalul pentru pasageri şi o vom autoriza o aerogară internaţională. Asta înseamnă: vamă, poliţie de frontieră, SRI, DSP, DSV tot ce trebuie pentru un aeroport. Abia atunci vom putea să prestăm servicii de îmbarcare internaţionale. Acum putem doar de pe rutele interne”, a mai declarat Olariu.

Investitorul Gabriel Olariu

În incinta aeroportului a fost deschis și un liceu tehnologic privat, unde elevii au parte de pregătire pentru a deveni tehnicieni și mecanici de aviaţie. Investitorul are ambiţii mari şi vrea să transforme aeroportul din Caransebeş în cel mai modern și elegant aeroport mic din România, prin investirea a peste 100 de milioane de euro.

„Vreau să fie cel mai modern şi mai frumos aeroport privat din România“

– Gabriel Olariu

În aprilie 2019, Gabriel Olariu s-a remarcat prin salvarea etapei din România a concursului european pentru studenți CanSat, organizat de către Agenția Spațială Română, în parteneriat cu Universitatea de Vest și parte din inițiativa European Space Agency (ESA). Consilierii județeni din Timiș au respins atunci regulamentul de folosire a aerodromului utilitar Cioca, iar cei 70 de participanți au rămas fără un loc de desfășurare a activității. Olariu a aranjat ca studenții să fie transportați în fiecare zi a competiției de la Timișoara la Aeroportul Caransebeș, unde au putut sa își desfășoare actvitățile. Proiectele CanSat constau în simularea constructivă a unui satelit real, integrat în volumul și forma unei cutii de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru studenți este să încadreze toate aceste subsisteme majore găsite într-un satelit, cum ar fi puterea, senzorii și un sistem de comunicații, în acest volum minim. CanSat este apoi lansat la o altitudine de câteva sute de metri de o rachetă sau aruncat de pe o platformă sau balon captiv, iar misiunea este să efectueze un experiment științific și să realizeze o aterizare în siguranță.

Aeroportul Caransebeș organizează și un curs de controlor de trafic aerian – informare – in perioada următoare. Daca ești pasionat de aviație și îndeplinesti cerințele de mai jos, trimite un CV și o scrisoare de intenție, ambele în limba engleză până în data de 24.05.2020 ora 14:00 la adresa office@banatairport.com

Valoare cursului este de 500 EURO și este subvenționată de către Aeroportul Caransebeș S.A.

Cerințe pentru înscriere la curs:

  • cunoștințe de limba engleză avansate
  • cunoștințe operare calculator
  • dicție
  • pasionat de aviație
  • rezistență la stres
  • absolvent de studii medii, cel puțin

Termen limită: 24.05.2020 ora 14:00

Mai multe informații la TELEFON: 0725409731

Detalii la https://www.banatairport.com/

Despre autor