(INTERVIU VIDEO) Aeroportul Brașov: De vorbă cu arhitecții de la D.S.B.A. De ce l-au proiectat în acest fel?

4 min de citit

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav reprezintă un vis vechi al brașovenilor, mai exact un mult așteptat proiect de dezvoltare al unui aeroport internațional situat în zona Ghimbav, în apropierea orașului Brașov, chiar în proximitatea viitoarei autostrăzi A3. Odată ce va fi operațional, el ar deveni primul aeroport internațional construit de la zero, la propriu, în România post-comunistă și cel de-al 17-lea aeroport comercial din țară.


Proiectul se bucură de susținerea pe scară largă a populației locale de sub dealul Tâmpei, iar unele companii din zonă și-au anunțat planurile de a face conversia către servicii de transport aerian al mărfurilor. În urma simulărilor efectuate se așteaptă ca noul aeroport să creeze peste 4.000 de locuri de muncă și să ajungă la un trafic de 1 milion de pasageri în primii 8 ani de la începerea efectivă a operațiunilor comerciale, alte 6000 de locuri de muncă locale fiind generate în mod indirect. Costurile planificate ale proiectului sunt estimate la 87 de milioane de euro.

Jurnalistul George Buhnici a vrut să afle ce se află în spatele construcției acestui aeroport, cum a venit ideea, cum s-a cristalizat, dar și ce constrângeri au dus în cele din urmă la conceptul final. El a vizitat Biroul de Arhitectură Dorin Ștefan (D.S.B.A.), acolo unde Directorul de Design, Adrian Arendt i-a povestit fiecare pas al conceptului de arhitectură.

Interviu video cu Directorul de Design Adrian Arendt (Biroul de Arhitectură Dorin Ștefan (D.S.B.A.)

Aeroportul ar putea face și ca Brașovul să devină rapid un competitor serios pentru Cluj și București în zona industriei hi-tech / software, datorită poziției sale geografice spectaculoase atât din punct de vedere turistic cât și economic, precum și a universităților tehnice de prestigiu din zonă.

În anul 2006, Agenția Domeniului Statului Român a transferat 110 hectare de teren către Consiliul Județean Brașov. Compania Intelcan Canada urma să dezvolte și să construiască aeroportul în coordonare cu o asociere între județele Brașov, Harghita și Covasna, precum și orașul Ghimbav. Proiectul aeroportului a fost aprobat și semnat oficial în noiembrie 2005, iar Intelcan a inaugurat construcția aeroportului în aprilie 2008. Termenul inițial pentru finalizarea lucrărilor a fost de 24 până la 30 de luni. Cu toate acestea, din cauza problemelor legale și a lipsei de fonduri, lucrările de construcție s-au oprit, iar Intelcan a părăsit proiectul, fiind înlocuit de autoritățile locale.

La sfârșitul anului 2012, oficialitățile județului Brașov au semnat un contract de 12.7 milioane EUR cu Vectra Service, o companie locală de construcții, pentru construirea pistei. În cele din urmă, construcția aeroportului a fost reluată în aprilie 2013 cu lucrările la pista de 2.820 m. În octombrie 2014, pista a fost inaugurată oficial. Cântărețul irlandez Ronan Keating a devenit primul pasager care a folosit vreodată pista aeroportului, anul trecut, la cinci ani după ce a fost construită, el aterizând cu o aeronavă de tip Cessna Reims-Cessna F182P Skylane (înreg. F-BXZI).

Aterizarea cântărețului irlandez Ronan Keating pe Aeroportul Brașov cu o aeronavă de tip Cessna Reims-Cessna F182P Skylane (înreg. F-BXZI).

Contractul pentru construcția clădirii principale a terminalului, cu o suprafață totală de 11.780 m2, a fost atribuit contractantului român Bog’Art București și a fost semnat în august 2019, iar lucrările de construcție pentru terminalul de pasageri au început la 17 martie 2020 și se așteaptă să fie finalizate până la 1 martie 2021. Primul zbor comercial ar putea avea loc în iunie 2021.

Brașovenii vor beneficia și de primul aeroport din România care va utiliza un turn de control virtual. Costurile de implementare sunt reduse cu 50%, iar turnul virtual asigură și o sigurață mai crescută.

Deocamdată, companiile aeriene nu au fost încă selectate acest lucru urmând să se întâmple atunnci când aeroportul va fi terminat. Interesul a fost deja arătat de operatorii de zbor din Germania (Lufthansa), Polonia (LOT Polish Airlines), Turcia (Turkish Airlines), Ungaria (Wizz Air) sau Israel (EL AL Israel Airlines), dar și de la operatori interni, pentru zboruri din Constanța (Blue Air).

Compania Națională Căile Ferate Române (CFR) a anunțat la rândul său un studiu de fezabilitate pentru construcția unei linii de cale ferată cu o lungime de 8 km care să conecteze viitorul aeroport la Gara Brașov.

În Brașov funcționează și Universitatea Transilvania, care oferă un program de licență în inginerie aerospațială, deci teoretic resursele umane tehnice necesare aeroportului nu ar trebui să fie o problemă.

Codul ICAO al aeroportului este LROV. Mai mult detalii pe pagina oficială a aeroportului la www.aeroportbrasov.ro

Puteți viziona aici un reportaj recent privind evoluția lucrărilor pe șantierul de construcții al aeroportului.

Despre autor