„Defying gravity. Doru Davidovici”, a analiză a doctorandului Georgeta Cozma

2 min de citit

 

În lucrarea sa, ”DEFYING GRAVITY. DORU DAVIDOVICI”, doctorandul Georgeta Cozma de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, încearcă o analiză prin care sprijină ideea că în fapt Dedal este adevăratul arhetip – model original care stă la baza unui mit, unei legende – al aviatorului modern și nu Icar, așa cum a rămas în memoria colectivă.

Francezii îl au pe Exupery, emblematicul aviator și scriitor interbelic, iar pentru noi, românii, Doru Davidovici rămâne zburătorul cu aripi de argint, o legendă în rândul aviatorilor români.

”[…] am putea invoca şi faptul că literatura scriitorilor-aviatori a rămas una de nişă, cunoscută doar în cercurile profesioniştilor şi ai iubitorilor de zbor. Un astfel de scriitor este comandorul Doru Davidovici, aviator, pilot de supersonic, MIG21, care a inspirat, a motivat, a determinat generaţii întregi de zburători. Un profesionist desăvârşit, care trăia doar pentru zbor. În clipele de la sol, îşi prelungea pasiunea pentru ascensiune prin bucuria lecturii şi prin regalul scrisului, romanele , scenariile de film şi poeziile sale revendicându-l pe Dedal ca arhetip. În anii ‘80 era unul dintre cei mai iubiţi scriitori, pentru ca apoi opera lui să intre nemeritat într-un con de umbră. Viaţa şi creaţia lui s-au apropiat tangent de autorul Micului Prinţ, scriitorul şi pilotul francez Antoine de Saint Exupéry. O abordare comparativă ar releva izomorfismele, punctele nodale dintre cei doi, care au decolat la manşa unui avion militar, fiecare zburând în lumea lui galactică: Antoine de Saint Exupéry în căutarea Micului Prinţ, al cărui râs îl auzea printre stele; Doru Davidovici spre colegii din neştiut sau în Escadrila din Ceruri. ”

Lucrarea integrală poate fi citită în format PDF la http://www.upm.ro/cci/CCI-04/Lit/Lit%2004%2037.pdf

Sursa: Upm.ro

*Articol preluat parțial în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă.