Primul institut privat pentru Drone din România a realizat Sistemul Național de Alertă și Notificare

4 min de citit
Institut_drone_Romania
Harta Sistemului Național de Alertă și Notificare RPAS (Drone) este accesibila la adresa www.zbordrone.ro

Primul institut privat pentru drone din România a realizat un sistem național de alertă. Proprietarii de drone din România pot evita accidentele, anunțând unde, când și la ce înălțime zboară, prin înregistrarea gratuită pe site-ul www.zbordrone.ro aparținând primului institut privat pentru drone, înființat în municipiul Mediaș (județul Sibiu), a declarat Octavian Isăilă, unul din fondatorii Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot (ITSC-SVFP).

„Noi am făcut un sistem online, în care oricine care are o dronă, poate să se logheze și poate să anunțe unde, când și la ce înălțime se zboară. În cadrul Institutului a fost realizat Sistemul Național de Alertă și Notificare RPAS ( Drone ) dezvoltat pentru comunitatea operatorilor din România. Acesta este proiectat ca sistem online care să vină în ajutorul tuturor deținătorilor și operatorilor de drone civile din România, persoane fizice sau juridice, astfel încât să se evite eventuale incidente, existând posibilitatea de informare a comunității unde, când și la ce înălțime se zboară. El poate fi accesat la adresa www.zbordrone.ro de către toți cei interesați”, a declarat Octavian Isăilă.

Potrivit acestuia, posesorii de drone nu sunt obligați să anunțe, „pentru că legea, la ora asta, nu îi lasă să zboare”.

Sistemul de alertă permite „înregistrarea utilizatorilor cu tipuri de echipamente și de asemenea introducerea, modificarea și vizualizarea zborurilor RPAS pe teritoriul României. De asemenea are configurate zone segregate, de interdicție, de atenție, de test, aeroporturi, stadioane și alte zone sensibile.”

Octavian Isăilă a mai precizat că la acest institut se vor putea face cursuri de pregătire pentru posesorii de drone.

„Noi dorim la institut să oferim acum un curs de inițiere, la 99 de euro, care să dureze o zi. Vrem să explicăm de la A la Z ce înseamnă partea de teorie și la ce să aibă grijă când zboară cu o jucărie din asta”, a mai spus Octavian Isăilă.

Institutul de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot a fost înființat de 14 membri fondatori din toată țara. Octavian Isăilă este deținătorul primei drone identificate oficial în România.

Apariția primului institut privat pentru drone din România, care a lansat un sistem național de alertă pentru aceste aeronave fără pilot la bord, ajută autoritățile să asigure un „cer sigur” tuturor ce îl utilizează, a declarat Remus Dogaru, Șef Birou Certificări Naționale din cadrul Autorității Aeronautice Civile Române (AACR).

„AACR salută orice inițiativă al cărei scop este acela de a identifica și implementa măsuri ce au ca rezultat creșterea nivelului de siguranță în domeniul activităților de zbor sau a conștientizării utilizatorilor cu privire la pericolele rezultate din utilizarea necontrolată a noilor tehnologii din domeniul aeronautic. În acest context, apariția Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot la Mediaș, implicarea acestuia într-un domeniu atât de actual — aeronavele fără pilot la bord — vine în sprijinul eforturilor AACR de a asigura un ‘cer sigur’ tuturor celor ce îl utilizează”, a precizat Remus Dogaru.

Potrivit acestuia, „în prezent, la AACR sunt identificate un număr de 130 de aeronave fără pilot la bord, aeronave utilizate în diferite activități de lucru aerian și/sau aviație generală (filmări și fotografieri aeriene, supraveghere aeriană, etc.).”

Oficialul AACR susține că, în prezent, „utilizarea necontrolată a aeronavelor fără pilot la bord este o problemă nu doar a României”.

„În prezent, utilizarea necontrolată sau la limita legalității a aeronavelor fără pilot la bord este o problemă nu doar a României. Astfel, din cauza unor incidente/accidente în care au fost implicate aeronave de acest tip, state precum Franța, Marea Britanie și SUA sunt în proces de analiză și actualizare a legislației naționale aplicabile domeniului aeronavelor fără pilot la bord. România se aliniază acestor tendințe, demarând, în strâns parteneriat cu societatea civilă, un amplu proces de actualizare a legislației aeronautice specifice și de conștientizare a utilizatorilor asupra pericolelor și posibilelor consecințe legale cu privire la utilizarea ilegală a aeronavelor fără pilot la bord”, a detaliat acesta.

Sistemul privat național de alertă pentru drone creat la Mediaș (județul Sibiu) este considerat „un pas neașteptat și inovator din partea societății civile. (…) In aceeași idee, invităm și pe această cale toți utilizatorii de aparate de tip RPAS să vină la AACR să identifice aceste aeronave”, a mai afirmat reprezentantul AACR.

Sistemul de alertă de pe www.zbordrone.ro permite „înregistrarea utilizatorilor cu tipuri de echipamente și de asemenea introducerea, modificarea și vizualizarea zborurilor RPAS pe teritoriul României. De asemenea are configurate zone segregate, de interdicție, de atenție, de test, aeroporturi, stadioane și alte zone sensibile”, susține Octavian Isăilă.

Institutul de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot a fost înființat de 14 membri fondatori provenind din toată țara. Octavian Isăilă este deținătorul primei drone identificate oficial în România.

Definiții:

RPAS – Remotely Piloted Aircraft Systems
UAS – Unmanned Aircraft Systems

Sursa: Agerpres