AOPA Romania: Proiect pe fonduri europene pentru rambusarea a 85% din costurile schimbarii statiilor radio de aviatie

5 min de citit

AOPA Romania statii radio

AOPA Romania, parte a unui consortiu paneuropean, a depus un proiect pe fonduri europene pentru rambusarea a 85% din cheltuielile generate de obligativitatea schimbarii iminente a statiilor radio de aviatie.

Un consortiu condus de IAOPA Europa si de catre consultantul de aviatie Helios a depus un proiect pe fonduri europene pentru rambursarea unui procent din costurile necesarea echiparii aviatiei generale cu statii radio compatibile cu cerinta spatierii de 8.33kHz intre canalele de voce. Facem un apel catre cei interesati sa se preinregistreze cat mai repede pentru a beneficia cu prioritate de fonduri atunci cand acestea vor fi disponibile.

Triplarea numarului de canale de voce disponibile va ajuta la reducerea congestiei din banda de aviatie VHF si fost impusa de reglementarile SESAR – Cerul Unic European. Utilizatorii partii superioare a spatiului aerian se conformeaza deja acestei cerinte asa ca atentia leguitorului s-a indreaptat acum catre utilizatorii segmentelor inferioare ale spatiului aerian, adica sub FL195 (6000m), in mare lor majoritate acestia reprezentand aviatia generala.

Reglementarea se refera la toate statiile radio care opereaza in banda de aviatie 117.975-137 MHz – atat mobile cat si de sol – si va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Daca aplicatia consortiului va fi aprobata, un procent de minim 20% – in cazul Romaniei procentul este de 85% – din costurile de achizitie si instalare va fi rambursat usurand astfel efortul de tranzitie la noile echipamente pentru aeronavele de aviatie generala si aerodromurile din nu mai putin de 19 tari, efort financiar estimat la 147 de milioane de Euro. Tarile reprezentate de acest consortiu sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Romania, Spania, Slovacia, Slovenia si Suedia.

In Romania asociatia care a facut efortul de a colecta datele si de a scrie aplicatia nationala a fost AOPA Romania (www.aopa.ro). Numarul de aeronave estimate ca avand nevoie de o statie noua de radio este de 570 iar costul estimat pentru acesta este de 4,516,751 Euro. In cazul in care initiativa IAOPA este validata atunci 3,839,238 Euro vor fi rambursati catre comunitatea romanesca de aviatie generala in decursul anilor 2017 si 2018.

Andrei Zincenco, presedintele AOPA Romania, a declarat “AOPA Romania este implicata foarte activ in rezolvarea problemelor comunitatii romanesti de aviatie generala. Promovarea, protejarea si sustinerea intereselor membrilor nostri este misiunea principala a Asociatiei dar cu acest proiect reprezentam interesele intregii comunitati romanesti de aviatie generala. Suplimentar, suntem foarte mandri ca acest proiect major pan-european a fost initiat la Bucuresti si de faptul ca AOPA Romania a avut un rol esential de coordonare pe toata durata scrierii aplicatiei”

Comentand despre aceasta initiativa, dr. Michael Erb, Senior Vicepresident IAOA Europe, a spus: “O statie noua cu spatiere de 8.33kHz costa pentru un avion certificat, in medie, 5000 Euro. Merita sa facem aceasta cerere de rambursare. Am aplicat pentru o rambursare de 37 de milioane de Euro care va usura trecerea la noile statii radio pentru un numar de 26,000 de aeronave.”

Philip Church, directorul de proiect de la Helios: “Timpul limita pana la intrarea in vigoare a obligativitatii echiparii cu noile statii este foarte scurt si implicit la fel va fi si perioada in care se pot face cererile de rambursare. Pentru a creste sansele de rambursare recomandam proprietarilor de aeronave sa se preinregistreze pe site-ul dedicat http://833.iaopa.eu. Este o procedura foarte simpla si, la acest moment, nu trebuie depus niciun document doveditor.”

IAOPA Europe si AOPA Romania invita toti proprietarii de aeronave sau de aerodromuri de aviatie generala inregistrate in Romania sa se preinregistreze gratuit, cat mai curand, pe site-ul dedicat http://833.iaopa.eu. Rambursarea o sa fie disponibila pentru echipamentele achiztionate dupa data de 7 Februarie 2017 dupa principiul “primul venit, primul servit”.

Despre AOPA Romania:

AOPA Romania este o asociatie de drept privat, non-profit, infiintata in anul 2006, data de la care a devenit si membra cu drepturi depline in IAOPA. Asociatia AOPA Romania isi propune sa contribuie la promovarea, protejarea si sustinerea intereselor membrilor in domeniul aviatiei generale din Romania. (Aviatia Generala este definita ca fiind totalitatea operatiunilor de aviatie civila, altele decat serviciile de transport aeriene comerciale sau operatiunile de lucru aerian). AOPA Romania este pana in prezent cea mai activa si mai mare asociatie nationala de profil in promovarea drepturilor si libertatilor de zbor pentru aviatia generala.

Pentru mai multe detalii contactati Vicepresedinte AOPA Romania, domnul Vlad Codreanu la adresa vlad.codreanu@aopa.ro sau accesati site-ul www.aopa.ro

Despre IAOPA Europe:

IAOPA Europe – filiala europeana a International Council of Aircraft Owners and Pilot Associations (IAOPA) – este o organizatie federativa, non-profit compusa din 28 de asociatii nationale, autonome, non guvernamentale din domeniul aviatiei generale. Mai mult de 27,000 de proprietari si piloti de avion sunt reprezentati de IAOPA Europe facand din acesta o structura semnificativa si reprezentativa in domeniul aviatiei generale europene.

La nivel mondial totalul combinat al membrilor din asociatiile afiliate depaseste 470,000 de proprietari si piloti de aviatie generala. IAOPA reprezinta interesele aviatiei generale de aproape 50 de ani. Pentru mai multe detalii, contactati Ofiterul de Relatii Publice, domnul Jacob Pedersen, la adresa iaopa@iaopa.eu

Despre Helios:

Helios este consultantul de aviatie al grupului Egis, care ofera consultanta de management, strategie, investitii si sfaturi tehnice la nivel mondial. Combinand rigoarea analitica, strategii contextuale si creativitate, oferim o intelegere profunda si obiectiva asupra fiecarei oportunitati pe care o analizam. Helios este certificat ISO 9001 si are puncte de lucru deschise in Marea Britanie, Slovacia si Emiratele Arabe Unite. Concernul din care face parte Helios, EGIS, este un conglomerat international cu sediul central in Europa, avand peste 13,000 de angajati si o cifra de afaceri de 1 Miliard de Euro. Egis administreaza, printre altele, 14 aeroporturi internationale. Cu o reputatie internationala de excelenta si integritate, echipa multinationala de aviatie a Helios ofera catre ATM, institutii, aeroporturi si altor organisme legate de aviatie un pachet atractiv care inglobeaza atat servicii de consultanta cat si expertiza tehnica.

Pentru mai multe detalii contactati Managerul de Proiect, domnul Philip Church, la adresa philip.church@askhelios.com sau Marketing Manager, doamna Sian McCart, la adresa sian.mccart@askhelios.com

Biroul de presa AOPA Romania, Bucuresti 20 Martie 2017

Despre autor