(VIDEO) Au fost găsite trei fragmente din avionul Piper PA 28-161 Warrior II pilotat de către jurnalistul Andrei Postelnicu

3 min de citit

Autorităţile americane au găsit, marţi, trei fragmente mici din avionul ușor de aviație generală pilotat de către jurnalistul britanic de origine română Andrei Postelnicu, aparatul fiind căutat de patru zile în largul regiunii Treasure Coast, aflată pe coasta atlantică  a Floridei, informează site-ul postului WPTV.

Autorităţile din comitatul Martin au confirmat recuperarea a trei fragmente mici ale avionului uşor de tip Piper PA 28-161 Warrior II.

Avionul pilotat de jurnalistul britanic de origine română Andrei Postelnicu a dispărut vineri noapte (sâmbătă dimineaţă, ora României) în largul statului Florida. Duminică, un american aflat la plimbare pe plaja Insulei Hutchinson în zona Beachwood Villas, lângă 2300 Ocean Boulevard, a găsit un rucsac plin de apă, cu obiecte aparţinând pilotului. Câteva ore mai tarziu, la 32 de kilometri distanță, pe insula Jupiter, a fost găsit și un pantof mărimea 42 (UK), adică mărimea la picior a lui Postelnicu.

Piper PA28-161 înreg. N82332 (unul dintre avioanele deținute de către firma Pilots’ Paradise)

Avionul a decolat de pe Florida Keys Marathon Airport (MTH) şi ar fi trebuit să ajungă la Vero Beach Municipal Airport (VRB) vineri noaptea. Aparatul a dispărut în apropiere de coastă, în Oceanul Atlantic. Andrei Postelnicu închiriase avionul, un Piper PA 28-161 Warrior II, de la compania locală Pilot’s Paradise.

Piper PA28-161 înreg. N2571U (unul dintre avioanele deținute de către firma Pilots’ Paradise)

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că, momentan, MAE nu are confirmarea oficială privind faptul că Andrei Postelnicu ar fi pilotat avionul dispărut vineri în SUA. „Am transmis instrucţiuni în cursul acestei dimineţi prin Direcţia Generală Afaceri Consulare către Ambasada noastră la Washington să fie în permanent contact cu autorităţile americane. Din informaţiile pe care le primisem de la Ambasada noastră la Washington până să începem audierea la comisiile parlamentare (ora 14.00 – n.r.) se confirmă dispariţia unui avion în legătură cu care existau indicii că ar fi existat şi un cetăţean român. Nouă nu ne-a fost confirmată până în urmă cu puţin timp, în mod oficial, identitatea” pilotului, a precizat Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a spus că sunt în curs de desfăşurare operaţiunile de salvare întreprinse de autorităţile americane.

„Noi avem informaţia că, din păcate, condiţiile meteo erau destul de proaste, dar se fac toate eforturile. În orice caz, la nivelul ambasadei suntem în legătură permanentă cu autorităţile americane şi, pe măsură ce vom avea informaţii, le vom comunica în primul rând familiei, că aşa este firesc, şi mai departe la nivelul opiniei publice”, a precizat Corlăţean.

Seriful comitatului Martin, William Snyder, a relatat duminica seara pentru The Palm Beach Post ca Postelnicu a inchiriat un avion cu un singur motor Piper PA 28-161 Warrior II de la compania din Vero Beach, cu care a zburat pana în arhipelagul Florida Keys. El se intorcea vineri seara din Marathon catre Vero Beach, atunci cand avionul sau „a disparut de pe radar”.

Potrivit serifului, Postelnicu s-a aflat in contact cu turnurile de control din Stuart si West Palm Beach vineri seara, in jurul orei 20.00, aceasta fiind „ultima data cand stim ca cineva a comunicat cu el”. Snyder a relatat de asemenea ca un alt pilot a raportat ca l-a auzit pe Postelnicu prin radio discutand despre conditiile meteo si despre „faptul ca era intuneric”. „Din cate stim, acel pilot nu a spus daca Postelnicu parea ca se afla in pericol”, a explicat seriful.

Snyder a mai spus ca, la acel moment, era ceata in zona si a mentionat ca nu stie daca Postelnicu era calificat pentru zbor instrumental.

„Din anumite motive, a existat o intarziere de 24 de ore” in raportarea faptului ca Postelnicu si avionul acestuia au disparut, a afirmat Snyder, precizand ca nu au fost incepute cautarile decat abia la orele 22.00-23.00 sambata seara.

Nu rezulta insa foarte clar daca seriful s-a referit la perioada trecuta pana la raportarea disparitiei sau pana la inceperea cautarilor.

Despre autor