Avionul belgian Sonaca 200 ce va fi produs la Cluj a fost prezentat la targul de aviație AERO 2018 din Germania

4 min de citit

Sonaca Aircraft a prezentat avionul Sonaca 200 la celebrul târg de aviație AERO 2018 ce se desfășoară la Friedrichshafen în Germania, în perioada 18-21 aprilie 2018. A fost prima prezentare oficială a monomotorului biloc dedicat segmentului de Aviație Generală, mai exact școlilor de zbor, aerocluburilor și piloților privați. Evenimentul european AERO este cel mai mare târg de aviație dedicat exclusiv aviației generale și are loc anual.

Avionul belgian Sonaca 200 va fi produs la Cluj începând din anul 2019 de către Sonaca Aircraft Transilvania (click pentru detalii).

Sonaca 200 a finalizat programul de teste de zbor și urmează să fie certificat de către EASA în categoria CS-VLA. Dominique Roland, Directorul EASA pentru Aviație Generală a oferit o prezentare cu informații la zi privind proiectului de certificare al avionului Sonaca 200.

După ce a finalizat cu succes programul de încercări statice, precum și toate testele de stabilitate, zgomot, vibrații, performanță și angajare, Sonaca 200 a încheiat cu rezultate foarte bune și testele de intrare în vrie. Aceste teste au încheiat programul de certificare început în anul 2015 de către Sonaca Aircraft.

La sfârșitul anului 2017, compania Sonaca Aircraft a obținut deja aprobarea DOA (Design Organization Approval). Pentru a obține această certificare, compania a demonstrat autorităților competente că are organizarea, procedurile, abilitățile și resursele necesare pentru proiectarea și certificarea unei aeronave de tip CS-VLA (cu referire la Sonaca 200).

„Chiar dacă obținerea DOA nu este un pas obligatoriu pentru programul de dezvoltare al unei aeronave din categoria CS-VLA, aceasta demonstrează că avem un nivel ridicat de maturitate tehnică și control al calității produsului nostru. Datorită DOA, Sonaca Aircraft are privilegiul de-a putea certifica anumite modificări sau reparații și acest lucru ne permite să fim foarte receptivi la solicitările clienților „, a declarat Simon André, șeful de departamentului de Monitorizare Independentă pentru aeronavele Sonaca.

Sonaca Aircraft mai are acum nevoie doar de Certificatul de Tip (Type Certificate), care certifică faptul că aeronava, conform definiției de tip, îndeplinește caracteristicile tehnice de navigabilitate din toate punctele de vedere. Certificatul de tip vine cu fișa tehnică a certificatului de tip (Type Certificate Data Sheet) care definește produsul și caracteristicile acestuia. În cazul Sonaca 200, caracteristicile sunt următoarele:

– MTOM (masa maximă la decolare) = 750 kg
– Aeronavă cu un singur motor
– Două locuri
– Viteza de coborâre (în configurația de aterizare) = 42 noduri (78 km/h)
– Versiune non-acrobatică
– Zboruri de tip VFR (zi și noapte)

„Datorită acestei noi certificări, compania Sonaca Aircraft va fi acum autorizată să zboare cu avionul Sonaca 200 atât în ​​Europa, cât și în restul lumii, în baza certificatului european de navigabilitate” (European Airworthiness Certificate), a declarat pentru Aviatia.ro Carl Mengdehl, Head of Engineering și co-fondator al firmei Sonaca Aircraft.

Dominique Roland, Head of General Aviation în cadrul EASA, a vorbit la rîndul său despre proiectul de certificare Sonaca 200:

„Îmi amintesc foarte bine prima vizită a tinerei echipe a Sonaca de la EASA. În acel moment, eram responsabil de acordarea DOA (Design Organization Approval) și, deși proiectul care mi-a fost prezentat în acea zi nu a necesitat eliberarea acestui tip de aprobare, am sfătuit totuși Sonaca Aircraft să ia în considerare această abordare. Sunt obișnuit să ofer sfaturi, care în general nu sunt urmate … Dar, spre marea mea surpriză, Sonaca Aircraft a fost o excepție și le-a obținut DOA în ianuarie 2018!

Cererea de certificare pentru Sonaca 200 a fost depusă în luna august 2015, iar certificatul de tip trebuie emis în scurt timp, adică în mai puțin de 3 ani de la depunerea cererii inițiale. În lumea aviației generale, este o performanță destul de rar întâlnită și merită să fie lăudată…

Acest proiect de certificare a fost atribuit către DGA, care în mod evident a fost în măsură să ofere un sprijin efectiv pentru Sonaca Aircraft în timpul derulării acestui proiect.

Felicitări pentru Sonaca Aircraft și bravo echipei de proiect!”

Dominique Roland
Head of General Aviation & Remotely Piloted Aircraft Systems
Champion for the General Aviation Roadmap Project
European Aviation Safety Agency

 

Despre Sonaca Aircraft

Sonaca Aircraft este o filială a grupului aerospațial Sonaca, un actor important în dezvoltarea, fabricarea și asamblarea structurilor avansate destinate piețelor de aviație civile, militare și spațiale. Cu un capital de pornire de peste 3 milioane de euro, Sonaca Aircraft este deținută în proporție de 70% de OEM aeronautic Sonaca. Scopul principal al Sonaca Aircraft a fost dezvoltarea, certificarea și comercializarea unei noi aeronave monomotor cu două locuri („Sonaca 200”), care a fost special concepută și adaptată pentru școlile de zbor și zborurile de agrement.

Detalii la www.sonaca-aircraft.com

Sonaca 200: Specificații tehnice și preț

Motor: BRP Rotax 914 F – 115 CP
Numărul de locuri: 2
Dimensiuni:
– Anvergura aripilor: 9,15 m
– Lungime: 7 m

Greutate și Încărcare:

– Greutate gol: 460 kg
– Masa maximă la decolare: 750 kg
– Capacitate combustibil: 140 l (2 x 70 l)

Performanțe:

– Viteza de croazieră: 115 noduri
– Rata de urcare: 750 picioare pe minut

STRUCTURA:

– Aliaj din aluminiu

Consum:
– 18 l/oră

Preț:
– începând de la 177 500 de euro.

Despre autor