Din 24 Mai 2018 în FIR BUCUREȘTI este OBLIGATORIE dotarea aeronavelor cu echipamente radio cu ecartul dintre canale 8.33 kHz pentru toate zborurile VFR operate în spațiul aerian de clasa C.

2 min de citit

Incepand cu 24 Mai 2018 in FIR BUCURESTI este OBLIGATORIE dotarea aeronavelor cu echipamente radio cu ecartul dintre canale 8.33 kHz pentru toate zborurile VFR operate în spațiul aerian de clasa C .

În conformitate cu clasele spațiului aerian, așa cum acestea sunt definite în Regulamentul de Implementare (UE) nr. 923/2012 al Comisiei, în FIR BUCUREȘTI prevederile regulamentului de stabilire a ecartului dintre canalele de voce 8.33 Khz, se vor aplica după cum urmează :

a. Zborurile IFR 

Dotarea și operarea la bordul aeronavelor a echipamentelor de radiocomunicații VHF cu ecartul dintre canale 8.33 kHz, adecvate menținerii comunicațiior radiotelefonice bilaterale cu unitățile ATC corespunzătoare, este obligatorie pentru toate zborurile IFR în cadrul FIR BUCUREȘTI în spațiul aerian clasa A și C.

În spațiul aerian clasa G, zborurile IFR trebuie să fie capabile să stabilească comunicații aer-sol prin voce pe canalul corespunzător conform cerintelor.

b. Zborurile VFR 

Dotarea și operarea la bordul aeronavelor a echipamentelor de radiocomunicații VHF cu ecartul dintre canale 8.33 kHz, adecvate menținerii comunicațiior radiotelefonice bilaterale cu unitățile ATC corespunzătoare, este obligatorie pentru toate zborurile VFR în cadrul FIR BUCUREȘTI în spațiul aerian clasa C.

În vederea furnizării unui serviciu de informare a zborurilor corespunzător este recomandat în mod deosebit zborurilor VFR să monitorizeze comunicațiile radio bilaterale aer-sol pe timpul zborului în spațiul aerian clasa G și obligatoriu să stabilească comunicații radio aer-sol bilaterale când tranzitează zone de spațiu aerian unde furnizarea serviciilor de trafic este necesară

Pentru toate zborurile IFR operate în spațiul aerian de clasa A, C și G din FIR BUCUREȘTI, dotarea aeronavelor cu echipamente radio cu ecartul dintre canale 8.33 kHz este obligatorie.

Pentru toate zborurile VFR operate în spațiul aerian de clasa C, dotarea aeronavelor cu echipamente radio cu ecartul dintre canale 8.33 kHz este obligatorie.

Pentru oricare alte situații dotarea la bord cu echipamente radio cu ecartul dintre canale 8.33 kHz este recomandată în mod deosebit în FIR BUCUREȘTI pentru zborurile VFR.

Exceptări de la dotarea cu echipament radio cu ecartul dintre canale de 8.33 kHz sunt acordate pentru aeronavele de stat care opereaza GAT în FIR BUCUREȘTI, cu condiția ca acestea să fie dotate cu echipamente de comunicații VHF cu ecart de 25 kHz și să fie capabile să stabilească și să mențină legătura radio bilaterală cu unitatea ATC corespunzătoare înaintea întrării în spațiul aerian al acesteia, conform instrucțiunilor.

Nu există infrastructură UHF pentru acomodarea aeronavelor de stat care operează GAT în FIR BUCUREȘTI. Exceptările pentru aeronavele de stat sunt acordate în temeiul dispozițiilor din R (UE) nr. 1079/2012.

AIRAC AIP AMDT 05/2018 efectiv din 24 MAI 2018 poate fi consultat pe https://www.aisro.ro/ la secţiunea News .

(”citește și dă mai departe” colegilor tăi de zbor)

Despre autor