(EXCLUSIV) Interviu Aviatia.ro cu Ionuț Andrei și Raul Forje, câștigătorii Raliului Aerian al României 2013

4 min de citit
Echipajul format din Ionuț Andrei (stânga) și Raul Forje (dreapta) au câștigat Locul I la Raliul Aerian al României, Ediția 2013 (click aici pentru versiunea video)

Aviatia.ro continuă tradiția reportajelor exclusive de la cele mai importante evenimente de aviație românești. Dacă în luna martie am fost prezenți la Air Navigation Convention la Facultatea de Aeronave, în iunie am participat la Bucharest Air Transport Conference, Paris Air Show și Raliul Aerian al României, acesta din urmă desfășurându-se pe Aerodromul Bănești Prahova sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României.

Azi vă prezentam interviul cu Ionuț Andrei (instructor de zbor, Aeroclubul României) și Raul Forje (elev-pilot), câștigătorii locului I, urmând ca în zilele următoare să publicăm interviuri și cu alți participanți și organizatori la Raliu. Pentru versiunea video a  interviului, click aici.

Aviatia.ro: Ați putea pentru început să ne spuneți vă rugăm câte ceva despre Dvs. și despre participarea la Raliu?

Ionuț Andrei: Ionuț Andrei este numele meu, a fost o plăcere și o onoare faptul că am participat la acest concurs. Cu toții am avut ceva de învățat de la acest concurs, și…eu zic că ne-am descurcat destul de bine. Suntem fericiți că am câștigat și sunt fericit de faptul că am concurat alături de elevul meu, care s-a descurcat foarte bine.

Aviatia.ro: De la ce instructor credeți că ați învățat cel mai mult, ceva ce v-a ajutat la Raliu?

Ionuț Andrei: Am avut mai mulți instructori de-a lungul carierei, dar pentru acest concurs chiar nu am avut de la cine să învățăm. Este un concurs care s-a organizat după mulți ani, foarte mulți ani, la noi în țară și chiar nu am avut de la cine să învățăm pentru acest concurs.

Aviatia.ro: Poate câteva cuvinte despre elevul-pilot din echipaj și despre Raliu?

Raul Forje:  Numele meu este Raul Forje, este o onoare să zburăm pe aerodromul de la Bănești și mulțumim frumos Iacărilor Acrobați pentru faptul că ne-au dat această ocazie. Poate că lumea nu înțelege, dar aici este îngropată o parte din istoria aviației române, și a fost o mare bucurie să zburăm astăzi, pentru că traseul ales a fost pe zona de est și în zona Buzăului unde s-au dus lupte cumplite în cel de al doilea război mondial pentru apărarea zonei petroliere Ploiești. Poate că cel mai mare zburător al României a căzut acolo, și noi azi am trecut cu avionul peste locul unde s-a zdrobit el de pământ, în condițiile în care declarase cu o zi înainte că nu au nici o șansă să se bată cu americanii, datorită diferenței de armament, dar omul s-a ridicat în aer și știind că o să moară, s-a dus să apere țara. Să zbori pe deasupra, e un sentiment care nu poate fi…nu poate fi descris.

Ceea ce este foarte important este faptul că poate s-a pus azi o piatra de temelie pentru astfel de raliuri, și România are nevoie de o aviație puternică, România are nevoie de oameni pregătiți pentru a lucra și a trai în această branșă și astfel de raliuri sunt o poartă de încercare și o poartă de intrare în această lume.

Ce mă dezamăgește e că nu este mult mai multă lume aici să vadă, nu pe noi, pe un traseu de 200 de kilometri nu ai ce să vezi, dar să vadă avioanele și să se apropie de această lume. Îi invit pe toți și mai ales pe părinți să își aducă copiii, pentru că e o lume minunată și vor avea niște bucurii și niște satisfacții incredibile, așa cum am și eu. Sunt practic un învățăcel alături de profesorul meu, și este o mândrie să fiu astăzi alături de dânsul și efectiv am reușit să ne batem cu echipaje foarte puternice, iar pregătirea și poate norocul ne-au adus în această poziție.

Aviatia.ro: Purtați la piept niște aripi…

Ionuț Andrei: Cred că aceste aripi pe care le port în piept (Aripile Regale Române, n.red.) mi-au purtat noroc, mai ales că a fost un concurs susținut de către Casa Regală, Iacării Acrobați și mai ales Aeroclubul României, pe care îl și reprezint la acest concurs.

Aviatia.ro: O să mai reveniți la astfel de raliuri aeriene?

Ionuț Andrei: Cu siguranță vom mai participa la alte concursuri de acest gen, sperăm să ne îmbunătățim tactica și rezultatele, să fim din ce în ce mai buni. Încă nu am atins perfecțiunea (râde).

Aviatia.ro: Ați avut emoții în timpul zborului?

Ionuț Andrei: Emoțiile zborului, așa cum am mai spus, nu sunt deloc, pentru interviu sunt mai multe. (râde)

Aviatia.ro: Vă mulțumim mult pentru interviul acordat Aviatia.ro.

Raul Forje: Vă mulțumim.

Ionuț Andrei: Mulțumim frumos.

Raul Forje: Să ne vedem și pe alte câmpuri de zbor și să faceți lucruri la fel de minunate ca până acum!

*Versiunea video a interviului poate fi vizionată aici.

Despre autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.