Sonaca Aerospace Transilvania va începe producția de avioane Sonaca 200 la Cluj din 2019

3 min de citit

Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca, va începe în iulie 2019 producţia aeronavei de mici dimensiuni Sonaca 200, compania fiind în proces de extindere a echipei de la fabrica sa din Moldoveneşti (jud. Cluj.

Noua aeronavă Sonaca 200 are două locuri, o greutate de 750 de kg (MTOW), și combină performanţele legate de zbor cu un cost eficient. Proiectul fiind dezvoltat în strânsă colaborare cu utilizatorii finali, aeronava este ideală pentru a fi operată atât de către şcolile de pilotaj, de aerocluburi cât şi de piloţii privați de aviație generală. Preţul propus de producător este de 175.000 Euro.

Sonaca 200 are în întregime o construcție metalică din aliaj de aluminiu, fapt ce oferă o protecție foarte eficientă împotriva coroziunii, iar aripa este joasă.

Profilul aripii a fost proiectat să optimizeze performanța în zbor, oferind în același timp și foarte multă stabilitate la viteze mici. Ca rezultat al greutății mai mari a aeronavei în comparație cu ultraușoarele și a design-ului său eficient din punct de vedere aerodinamic, Sonaca 200 se comportă foarte bine în angajări, lucru care face acest avion ideal pentru școlile de pilotaș și piloții de aviație generală preocupați de siguranța zborului, riscul intrării într-o vrie necontrolată fiind redus semnificativ.

Aeronava este potrivită atât pentru instruirea de bază cât și pentru raidurile aeriene pe distanțe lungi.

Sonaca 200 vine echipat cu un tren de aterizare triciclu și o roată de bot controlabilă. Datorită acestui fapt, Sonaca 200 este foarte manevrabil în faza de rulaj la sol pe orice tip de sufrafață (suprafață dură sau iarbă), evitând uzura prematură a frânelor. Construcția solidă a trenului de aterizare a luat în considerare operarea intensă a avionului pe piste ”accidentate” sau de iarbă.

Motorul este de nouă generație, un Rotax 914 F Turbo de 115 cai-putere cu 4 cilindri, ce acceptă mai multe tipuri de combustibil (Avgas 100LL, Mogas, Super EN 228) și permite o rată mare de urcare și o viteză de croazieră foarte bună. Frâneele sunt certificate, flaps-uri acționate electric, iar instrumentația de tip Garmin. Luminile de semnalizare, navigație și aterizare utilizează tehnologia LED.

Aria mare a suprafațelor de control și distanța față de sol a vârfurilor aripilor permite aterizări cu un vânt lateral de pînă la 37 km/h.

Avionul gol cântărește 470 kg, iar greutate maximă permisă la decolare fiind de 750 kg, este oferită o margine comfortabilă pentru sarcina utilă.

Sonaca Aerospace Transilvania produce deja componente pentru aeronavele de tip Airbus A320, în colaborare cu grupul aerospațial francez. De la finele lui 2018, Sonaca Aerospace Transilvania va participa şi la producţia de prototipuri pentru noua rachetă europeană Ariane 6.

Sonaca Aircraft, divizie a Sonaca Group, a fost înfiinţată în mod specific pentru producţia avionului Sonaca 200. Grupul aerospațial belgian are peste 5000 de angajaţi în fabricile sale din Canada, SUA, Brazilia, Mexic, Anglia, China, România, Sri Lanka şi Germania. Compania este spercializată de dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru aeronave mari, fiind cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este un important furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream.

Sonaca a obţinut în anul 2015 un ajutor de stat de circa 5,5 milioane de euro pentru finanţarea proiectului aerospațial din judeţul Cluj. De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat companiei Sonaca un împrumut pe termen lung, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro pentru finanţarea construcţiei fabricii din România.

Mai multe detalii tehnice și nu numai, despre avionul Sonaca 200 la http://www.sonaca-aircraft.com/products/sonaca-200

Piloții care doresc să programeze un zbor de probă o pot face la http://www.sonaca-aircraft.com/book-test-flight-1

Despre autor