Avioane Craiova S.A. ar putea moderniza IAR-99 Șoim ca avion de antrenament pentru piloții de F-16
4 min de citit
Ministerul Apărării Naționale a transmis către fabrica de aviație Avioane Craiova S.A. invitația de participare la procedura de atribuire prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, organizată în vederea atribuirii contractului de furnizare a produsului „Revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM”. Modernizarea prevede transformarea aeronavelor în avioane-școală și de antrenament pentru piloții care vor zbura pe F-16.
Programul de revitalizare și modernizare a 10 avioane IAR-99 Standard din dotarea Forțelor Aeriene Române la varianta IAR-99 SM (Standard Modernizat) are ca obiectiv realizarea capabilității aeriene de școală și antrenament pentru pregătirea avansată a piloților în vederea trecerii la zborul pe aeronavele F-16 operate de aviația militară română, precum și menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică, transmite MApN
„Prin transmiterea invitației de participare MApN a îndeplinit primul pas din procedura legală aplicabilă în această situație, urmând ca uzina craioveană să prezinte o ofertă care să îndeplinească cerințele stabilite de Forțele Aeriene pentru noua capabilitate aeriană. Revitalizarea și modernizarea efectivă a aeronavelor va fi realizată, în situația îndeplinirii condițiilor legale pentru încheierea contractului de atribuire, în perioada 2020-2024”, anunță MApN.
Prima dată când a fost anunțat public acest plan de modernizare a zece aeronave IAR-99 a fost în luna februarie, când premierul Orban și reprezentanți ai Armatei și ai Ministerului Economiei au vizitat fabrica din Craiova. Potrivit sindicaliştilor de la Avioane Craiova, aproximativ 100 de milioane de euro ar urma să aloce statul român pentru modernizarea celor 10 aparate de zbor.
Noul plan vine după ce în ultimul an a eșuat demararea unui program de peste 124 de milioane de euro de a moderniza toate aeronavele IAR-99 la standardul „Super Șoim” – la nivelul Armatei există 10 aeronave școală IAR-99 Standard (în configuraţia de bază, clasică de la nivelul anului 1989) şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).
În acel program tot Avioane Craiova a fost desemnat să se ocupe de modernizare, însă a fost stârnită o controversă atunci când compania românească a selectat un partener american în dauna producătorului de F-16 Lockheed Martin sau compania israeliană Elbit care a mai participat cu succes în trecut la programele de modernizare a aeronavelor românești.
AVIOANE CRAIOVA SA a fost fondata in 1972 in scopul producerii si furnizarii de avioane militare pentru Fortele Aeriene Romane.
Compania si-a inceput activitatea ca producator de avioane prin cooperarea cu fosta Yugoslavie in dezvoltarea proiectului comun al avionului de bombardament si atac la sol IAR-93 (s-au livrat catre Fortele Aeriene peste 200 de astfel de aparate). Ca urmare a faptului ca Romania a devenit membra a blocului NATO a fost scos din fabricatie si din serviciu.
In perioada anilor 1980, compania a proiectat impreuna cu Institutul National de Contructii Aerospatiale, produs in intregime si calificat impreuna cu Centrul de Cercetari si Incercari in Zbor avionul de antrenament IAR-99; avionul este si in prezent in fabricatie si in serviciul Fortelor Aeriene ale Romaniei in versiunea modernizata – IAR 99 SOIM. Avionul este dovada remarcabila a capabilitatilor companiei ca partener ideal in proiectarea si executia produselor de aviatie, cat si a celor industriale.
Capabilitatile companiei acopera un domeniu larg de activitati de inginerie si proiectare, mentenanta produsului, testare, proiectare si executie de scule si verificatoare, fabricatie de aeronave si subansamble structurale si suport produs. Procesele si serviciile oferite de AVIOANE CRAIOVA-SA acopera aproape toate ariile de fabricatie:
• prelucrarea pieselor din aliaje de aluminiu si otel;
• procese speciale calificate pentru aviatie: tratamente termice si de protectie a suprafetei (cadmiere, anodizare, fosfatare, nitrurare ionica etc);
• montaj general, asamblare finala, echipare si testare;
• vopsire finala (inclusiv vopsiri avion) intr-o incinta de marime medie;
• incercari defectoscopice nedistructive, lucrari de laborator pentru testarea materialelor si echipamentelor si masurare pe masini digitale pentru dimensiuni mici, medii si mari (C.M.M.)
In AVIOANE CRAIOVA SA sistemul de management al calitatii este implementat conform:
• EN ISO 9001-2000 certificat – European Organization for Quality
• EN/AS 9100 – certificat 003/12.2006, AEROQ 032/12.2006, Ministerul Apararii 027/12. 2006
• Production Organization Approval EASA 21 – Subpart G – AACR.G.002/03.2007
• Aprobari ca Furnizor al:
– Fokker Aerospace – FAE – F-QP04-091/09.2005
– SABCA – HT; CAA; FPI
• incercari defectoscopice nedistructive, lucrari de laborator pentru testarea materialelor si echipamentelor si masurare pe masini digitale pentru dimensiuni mici, medii si mari (C.M.M.)
Sistemul este in intregime documentat in Manualul Calitatii.
Principalii Parteneri:
• Fortele Aeriene ale Romaniei – IAR 99 SOIM
• Bombardier Transportation, Suedia – componente si subansamble de metrou
• Fokker Aerostructures, Olanda – componente si subansamble de aeronave civile
• SABCA, Belgia – componente si subansamble de aeronave civile (Airbus 330-340, 380)
• Ministerul Administratiei si Internelor – scari pliante si culisabile
• Ministerul Transporturilor – componente si subansamble de vagoane de calatori
AVIOANE CRAIOVA S.A.
Strada Aviatorilor nr. 10, 207280 GHERCESTI, Dolj, ROMANIA
Tel: 0251 402 000
Fax: 0251 435 153
E-mail: office@acv.ro