Catapultare la… sol cu Mig-ul 21

2 min de citit

Catapultare la… sol (galerie foto)

[…] Viraje pe stânga şi pe dreapta, apoi tonou, când avionul, la comanda pilotului, execută o mişcare de rotaţie fără să-şi schimbe direcţia sau înălţimea de zbor. A urmat şandela, acel zbor drept cu un unghi mai mare decât unghiul maxim, avionul urcând ca o săgeată spre cer.

Exerciţiul l-a încheiat cum a început: zbor în urcare şi în coborâre, viraje pe stânga şi pe dreapta, toată evoluţia la înălţimea de zbor de două mii de metri. A apăsat butonul de radio-emisie aflat în stânga, pe maneta de gaze, pentru a raporta conducătorului de zbor (CZ) terminarea exerciţiului:

– Uraniu-Start, sunt 3003, terminat lucrul în zona doi.

După raportul prin radio, a recepţionat bucuros apelul locotenent-colonelului Matei Stănciulescu, conducătorul de zbor din acea zi.

– Confirm, 3003. Te aştept acasă.

A virat avionul MIG-21M în zbor de coborâre, pe ARK zero, cap-compas 120 grade, pe direcţia aerodromului Mihail Kogălniceanu. Era cu ochii pe aparatele de la bord şi pe cronometru. Din când în când, vedea prin geamul cabinei reperele de la sol şi peisajul Dobrogei în acea zi de sâmbătă, 18 martie 1978. O zi cu cer senin, pe alocuri pâlcuri de nori albi, strălucind sub razele soarelui, ce treceau iute pe fuzelajul supersonicului şi pe aripi.

[…]

Bolidul a luat mai întâi contact pe roţile principale. În acel moment, de prim contact cu pista, la viteza de 250 km/oră, Ciumpi acţionează butonul de scoatere a paraşutei de frânare a avionului. Şi, deodată, în timpul apăsării comenzii, un fum alb umple cabina şi un miros de pucioasă îi îneacă respiraţia. Apoi a auzit o bufnitură şi, din cauza şocului produs, corpul i s-a aplecat în faţă. Era cel mai rău semn posibil: începuse procesul de iniţiere a catapultării. Din instinct, a deszăvorât carlinga cu mâna stângă în timp ce, cu mâna dreaptă, a început frânarea avionului. Îşi dorea să iasă cât mai repede afară, la aer. A raportat conducătorului de zbor:

– Sunt 3003, am un fum alb în cabină şi un miros de praf de puşcă.

[..]

– Nu deschide cabina! Să nu deschizi cabina!

Citește mai mult pe www.ziuaconstanta.ro/stiri/invitati/catapultare-la-sol-galerie-foto-654235.html

Sursa: ZiuaConstanta.ro

*Articol preluat parțial în acord cu termenii agreaţi de către Clubul Român de Presă.