Un pilot african instruit la școala militară de aviaţie de la Boboc candidat prezidențial în Madagascar

3 min de citit

Richard Razafy Rakotofiringa, un african din Madagascar care a urmat în tinereţe cursurile Şcolii Militare de Aviaţie de la Boboc, plănuieşte să obţină cea mai înaltă funcţie în statul natal şi vorbeşte la superlativ despre România.

Richard Razafy Rakotofiringa (60 de ani) a rămas cu sufletul alături de România, după ce în anii ’80 a avut şansa să înveţe la o unitate de elită  – Şcoala Militară de Aviaţie Aurel Vlaicu de la Boboc din Buzău.    Dorinţa de a zbura era visul său din copilărie. Provine dintr-o familie numeroasă, cu încă şapte fraţi. După ce a absolvit liceul, a urmat cursurile unei facultăţi de matematică-fizică la universitatea din Antananarivo, capitala Madagascarului.

Visul său din copilărie a devenit realitate după ce Nicolae Ceauşescu a deschis graniţa tinerilor africani care doreau să înveţe în România. Unul dintre ei a fost şi Richard Razafy. „Acomodarea nu a fost grea, pentru că eram deja obişnuiţi cu cultura şi civilizaţia franceză“, spune el. Madagascarul a fost, în trecut, colonie franceză, aceştia lăsând-şi amprenta culturală asupra insulei.   „Şcoala de aviaţie m-a făcut om“   După un an pregătitor în care a învăţat limba română, pe care l-a făcut la Institutul de la Piteşti, a devenit elev la Şcoala de aviaţie de la Boboc, pe care a urmat-o în perioada 1979 – 1983.

Recunoaşte că nu a fost uşor. „Aici m-am făcut om. Această şcoală nu este uşoară şi nici pentru toată lumea. De aceea sunt eu mândru, dar şi mulţumit pentru că am avut prilejul să termin şcoala dumneavoastră, care are referinţe bune în lume, atât în ceea ce priveşte tehnica aviaţiei, cunoştinţele militare, dar care te ajută să devii om, să fii pregătit, de ce nu, şi pentru a conduce o ţară“, spune el mândru.   Micul african, care avea o înălţime de doar 1,60 metri, cu ten şi ochi măslinii, şi cu ciuf mare, a fost o adevărată apariţie printre colegii săi.

Dar Richard, poreclit „Rică Balaur“ a reuşit să se facă iubit cu inteligenţa, bunătatea şi seninătatea sa. Şi acum, după patru decenii, păstrează legătura pe Facebook şi deapănă împreună amintiri. „Dumneavoastră, românii, mi-aţi mers la inimă, pentru că nu vă uitaţi la noi cu privire de colonizatori. Sunteţi, într-adevăr, oameni buni, iar eu pe Facebook nu am decât prieteni români. Avem un grup pe Facebook, numit «Boboc 1983». Este vorba de o prietenie care nu cunoaşte nici graniţă de spaţiu, nici de timp“, spune el.

După terminarea şcolii, pe care a absolvit-o în anul 1983, s-a întors în ţara natală, ros de dor. În Madagascar, a putut să îşi folosească cunoştinţele dobândite şa şcoala de aviaţie, zburând cu mai multe tipuri de avioane, printre care Piper Aztec 23, Douglas DC3, Boeing 737, Boeing 747, Yak 40.

Citeste mai mult: http://adevarul.ro/locale/constanta/africanul-scolit-romania-candideaza-sefia-madagascarului-mi-e-dor-cantecele-mariei-ciobanu-mi-e-dor-dumneavoastra-romani-1_5a64829ddf52022f75ba4868/index.html

Sursa: Adevarul.ro

Despre autor