Avionul ultraușor românesc SWAN, din nou prezent la AERO – The Global Show for General Aviation (Friedrichshafen, Germania)

7 min de citit
Radu Berceanu este și numele unui inginer de aviație a.k.a ”aeronavist”, absolvent al uneia dintre instituțiile de învățământ de elită din România, mai exact este vorba despre Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității ”Politehnica” din București.
Inginerul de aviație Radu Berceanu alături de SWAN, ultraușorul proiectat și construit de el și colaboratorii săi
AERO 2016: Inginerul de aviație Radu Berceanu a avut amabilitatea să pozeze pentru Aviatia.ro alături de SWAN, ultraușorul proiectat și construit de el și colaboratorii săi. 

Și ediția din anul 2016 a binecunoscutului eveniment ”AERO – The Global Show for General Aviation” organizat la Friedrichshafen în Germania s-a caracterizat printr-o tristă absență a industriei aeronautice românești, asta în condițiile în care avem o tradiție formidabilă în domeniu prin Coandă, Carafoli, Vuia, Vlaicu și mulți, mulți alții. Tradiția refuză ostentativ să ne ajute prezentul, în timp ce cehii și slovenii, foști ”comuniști” și ei, cuceresc la propriu lumea aviației generale cu avioanele lor. Excepția care a confirmat regula a fost avionul românesc SWAN, proiectat și produs de către un inginer de aviație ajuns ministru și apoi din ministru ajuns proiectant și producător de avioane…adică Radu Berceanu.

Ultraușorul SWAN
Ultraușorul SWAN

Pentru vasta majoritate ”ne-aeronautică” a societății românești, numele lui Radu Berceanu reprezintă poate doar unul dintre mulții politicieni democrați apăruți dupa anul 1989. Pentru cei care însă termeni precum mecanica fluidelor, profil Carafoli, motor turboreactor cu dublu flux, avionică, element finit, turbină de joasă presiune, filtru Kalman, dinamica zborului, structuri de rezistență, tribologie aerospațială, axă de portanță nulă sau sinteză optimală a legilor de dirijare nu reprezintă ceva ”klingonian”, Radu Berceanu este și numele unui inginer de aviație a.k.a ”aeronavist”, absolvent al uneia dintre instituțiile de învățământ de elită din România, mai exact este vorba despre Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității ”Politehnica” din București.

Cu un tată aviator și veteran de război, tânărul Berceanu, absolvent al liceului „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu-Vâlcea, s-a înscris la Facultatea de Inginerie Aerospațială pe care o absolvă în 1978. Legat de facultate, își amintește: ”…[Facultatea de Aeronave, n.red.] era de departe cea mai grea facultate din țară, am intrat în prima treime, cu media 8,60.” După obținerea diplomei de inginer de aviație, el este angajat la un centru de testare pentru zboruri din Craiova unde va lucra între anii 1978 și 1981. Ulterior, în perioada 1984-1989, este angajat ca inginer la fabrica de avioane din același oraș, actuala Avioane Craiova S.A.  Radu Berceanu a fost deasemenea un pasionat aeromodelist, câștigând numeroase premii în anii ’80.

Ultraușorul SWAN
Ultraușorul SWAN

Într-un interviu acordat publicației ”Evenimentul Zilei”, după ieșirea definitivă din politică, inginerul de aviație Berceanu declara:

Am început să merg împreuna cu tata la cercul de aeromodele de la Vâlcea înainte de a merge la școală. Deși eram la un liceu sportiv (atletism), cu matematică şi fizică intensiv, am găsit timp să fac aeromodelism de performanță tot timpul liceului. Am fost de nenumărate ori Campion Național, am bătut recorduri, am publicat planuri în Sport şi Tehnică şi Tehnium, iar în clasa a XII-a am luat titlul de „maestru al sportului” la aeromodele. Mai târziu am luat același titlu şi la navomodele. Am făcut şi rachetomodele, automodele, am pregătit la rândul meu mulți juniori care au devenit campioni, iar de vreo douăzeci de ani sunt președintele Federaţiei Romane de Modelism. Am absolvit Facultatea de Construcții Aerospațiale din cadrul Institutului Politehnic București în 1978, am lucrat la Centrul de Încercări în Zbor al Industriei Aeronautice Române, la Întreprinderea de Avioane şi am predat discipline de specialitate la Liceul Aeronautic din Craiova. Așa că până în ’89 a fost exclusiv aviaţie!

Am încercat să fac un fel de Logan al avioanelor. Swan e realizat din materiale de cea mai bună calitate, e fiabil, dar foarte ieftin. Aparatul meu e puțin peste 26.000 de euro” – ing. de aviație Radu Berceanu

Sunt un om de aviaţie care a fost o perioadă în politică, nu un politician care s-a apucat de avioane!. În martie 1990 am făcut o societate, AVI SRL, cu gândul să fac avioane dar… a venit politica! După politică a venit, în sfârșit, şi rândul avioanelor. Cam târziu, dar le fac cu multă plăcere, că prea am așteptat mult şi am adunat multe proiecte interesante!”

Ultraușorul SWAN
Ultraușorul SWAN

Proiectantul Radu Berceanu calculează şi proiectează tot ceea ce este necesar avionului SWAN în fabrica din București. acolo unde se realizează și majoritatea pieselor. Aici se fac probele și încercările și tot aici se strunjesc, frezează, sudează în argon și realizează piesele din rășini epoxidice armate cu fibre de carbon, Kevlar și fibre de sticlă.

În fabrica sa de avioane, AVI, se lucrează în tehnologia „sub vid”, cu polimerizare în cuptoare cu temperatura controlată. Fostul politician nu muncește singur, ci alături de încă trei-patru colaboratori: Răzvan Bujor (fost inspector de calitate la ROMAERO pentru BN-2 Islander, BAC 1-11, Boeing B737, Boeing B757 și Canadair CL415, cu experiență la AIR STAR OMEGA AIR din San Antonio, Texas, SUA), Dan Popa și Alex Săpoi (ingineri de aviație specializați în structuri, cu experiență în CAD/ CATIA V5), Mihai Neagu (inginer de aviație specializat în avionică, cu experiență în CATIA V5 și AutoCAD) și Emanuel Pătrana (cu experiență la Avioane Craiova, specializat în proiectarea și fabricația de matrițe și componente din materiale compozite).

Echipa lui Radu Berceanu asamblează un model al ultraușorului SWAN
Echipa de ingineri de aviație aflată sub managementul lui Radu Berceanu asamblează un model al ultraușorului românesc SWAN

La fabrica din Craiova se realizează modelele şi matriţele mari cu ajutorul unei mașini de frezat cu comandă numerică de dimensiuni mari. Avioanele de dimensiuni reduse pot fi construite în trei moduri: din țevi învelite cu pânză, table de aluminiu nituite sau din materiale compozite – rășini sintetice armate cu fibre. Firma lui Berceanu lucrează cu materiale compozite. Este tehnologia cea mai modernă, dar şi cea mai dificilă. Permite realizarea unor forme foarte „curate” şi dă naștere unor piese cu rezistență mare şi greutate mică.

Ultraușorul SWAN
Ultraușorul SWAN

Avionul ultraușor românesc SWAN este conceput sa respecte regulile Part 103 din SUA și cele pentru microușoare SSDR din Marea Britanie, fiind o aeronavă monoloc care cântărește 115 kg într-una dintre versiunile sale. ”Am încercat să fac un fel de Logan al avioanelor. Swan e realizat din materiale de cea mai bună calitate, e fiabil, dar foarte ieftin. Aparatul meu e puțin peste 26.000 de euro” , declara el anul trecut într-un interviu cu Dan Brumar.

Despre Swan

SWAN este un avion ultraușor monoloc. Există disponibile trei versiuni: prima de 115 kg pentru piața din SUA (Part 103) și Marea Britanie (SSDR), a doua de 120 kg pentru reglementarea 120 din Germania și în final, cea de a treia cu o greutate cuprinsă între 120 și 160 kg (în funcție de motorul și echipamentul ales), care se aliniază reglementărilor din mai multe țări. Pentru viitor se preconizează și construcția unei versiuni cu motor electric și a alteia de tip hidroavion.

Luând în considerare faptul că avionul este monoloc și pilotul nu va putea realiza zboruri de aclimatizare în dublă-comandă, a fost selectată o soluție constructivă care exclude configurația de tip ”concord”, motorul de tip ”push” și roata de coadă pentru trenul de aterizare, rezultând o configurație clasică.

Motorul a fost amplasat sus, peste aripă, pentru a evita situații periculoase, printre care contactul elicei cu solul. Soluția de tip ”aripă-sus” oferă echilibru și stabilitate. Scaunul pilotului este amplasat chiar în centrul de greutate al avionului, prin urmare nu sunt necesare nici un fel de ajustări indiferent de greutatea pilotului. Cockpit-ul poate acomoda piloții cu înălțimea de până la 2 metri. Există suficient spațiu disponibil și pentru bagaje, ce pot fi accesate și în timpul zborului.

Motorul recomandat pentru ultraușorul SWAN este de producție germană, de tip Hirth
Motorul recomandat pentru ultraușorul SWAN este de producție germană, de tip Hirth

În funcție de versiune, capacitatea rezervorului de combustibil poate varia între 20 și 100 de litri. Din cauza restricțiilor impuse de către reglementările aeronautice privind greutatea avionului gol și a avionului echipat, acesta trebuie să aibă un motor mic și ușor, dar suficient de puternic. Pentru versiunea SWAN de 115-120 kg se recomandă motorul german Hirth F33-28 HP, iar pentru cea de 120-160 kg motorul Hirth F23-50 HP.

Elicea este fabricată din carbon, are două pale și se poate ajusta la un diametru de 1500-1600 mm.

Pentru a elimina costurile mari de hangarare, avionul poate fi demontat și ”parcat” într-o rulotă cu greutatea de 750 kg. SWAN poate fi asamblat și demontat în 20 de minute, deoarece trebuie scoase doar 7 șuruburi.

Rulota în care poate fi ”hangarat” SWAN
Rulota în care poate fi ”hangarat” SWAN

Structura ultraușorului este realizată din materiale compozite, mai precis din fibră de carbon, de aramidă sau de sticlă, iar avionul are un factor de încărcare de +4G/-2G. Rășinile epoxidice utilizate sunt aprobate de autoritățile aeronautice germane, iar componentele metalice sunt din dural cu proprietăți mecanice performanțe: 7075, 2024, 2017, 2007, 6082.

Poziția flapsurilor variază între -5° și +30°, iar cea a eleroanelor între -8° și +8°.

Ultraușorul SWAN poate fi cumpărat pentru 26.520 Euro + TVA
Ultraușorul SWAN poate fi cumpărat pentru 26.520 Euro + TVA

Preț:
26.520 Euro + TVA

Performanțe

  • Altitudine de zbor maximă: 3,000 metri
  • Viteza de croazieră: 120 km/oră
  • Viteză maximă: 140-145 km/oră
  • Viteză de aterizare: 45-60 km/oră

Caracteristici tehnice

Geometria aripii

  • Suprafață: 11,6 m²
  • Rata de aspect: 6,7
  • Suprafața flapsurilor: 2 × 1,19 m²
  • Coarda flapsurilor: 25%
  • Grosimea profilului aerodinamic: 14%

Geometria ampenajului orizontal

  • Suprafață: 2,125 m²
  • Rata de aspect: 3,43
  • Profil aerodinamic: NACA 009

Geometria ampenajului vertical

  • Suprafață: 1,016 m²
  • Rata de aspect: 2,156
  • Profil aerodinamic: NACA 009

Mai multe detalii la www.modernwings.com

09

10

11

12

Despre autor