CEO-ul Airbus Helicopters: „România este cel mai bun loc pentru investiţii în domeniul aeronautic. Fabrica din Braşov va deservi piaţa globală”

2 min de citit

Airbus Helicopter Romania

Guillaume Faury, CEO al companiei Airbus Helicopters,  ce are în derulare o investiţie într-o unitate de asamblare a elicopterelor Airbus H215 pe platforma fabricii IAR Ghimbav din  județul Braşov, a declarat că unitatea din România va deservi piaţa globală.

„Am ales România pentru că am crezut şi suntem convinşi încă de faptul că acesta este cel mai bun loc pentru investiţii în domeniu. Avem o relaţie îndelungată cu România şi atunci când a trebuit să luăm decizia am observat că abilităţile, know-how-ul şi oamenii din România, dar şi parteneriatul pe care îl aveam la acel moment cu IAR au fost factorii care au creat un mediu propice pentru a continua să investim. (…) Elicopterele H215 făcute în Braşov vor devervi piaţa globală”, a declarat executivul francez, prezent într-o vizită la fabrica de elicoptere a gigantului aerospațial din localitatea Marignane, de lângă orașul Marsilia din Franţa.

Faury s-a aflat în sudul Franţei cu ocazia unei vizite de lucru a vicepremierului român Costin Borc la unitatea Airbus Helicopters, cea mai mare fabrică de elicoptere din lume. Ministrul Costin Borc a vizitat unitatea de producţie şi a purtat discuţii cu oficialii companiei, care are 8.000 de angajaţi la unitatea din Marignane.

„Aş vrea ca România să fie un pol aeronautic şi pe partea de avioane, nu doar pe cea elicoptere”, a declarat Costin Borc, vicepremier şi ministrul al economiei.

Consorțiul Airbus va angaja circa 350 de oameni pentru linia de asamblare a elicopterului H215 atunci când unitatea va atinge capacitatea maximă, nivel la care se va ajunge în anul 2019. Acest nivel presupune asamblarea a 15-20 de elicoptere.

Preţul unui elicopter Airbus H215 cu dotări minime este de 13 milioane de euro şi poate depăşi acest nivel în funcţie de opţionale.

„Nu ştiu cine ca fi primul client, însă dorinţa mea este ca primul cumpărător să fie din România”, a spus Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters România. Executivul spune că producţia fabricii din Ghimbav va fi adaptată la cerinţele pieţei şi că deocamdată se concentrează pentru atingerea obiectivului de 15-20 aeronave anual în 2019.

„Avem în prezent prima grupă de 23 angajaţi care sunt în training la fabrica din Marignane şi investim mult în pregătirea oamenilor aici timp de 11 luni”, a afirmat acesta.