(SAFETY VIDEO) Ce măsuri trebuie să își ia piloții de Aviație Generală pentru a evita pericolul GIVRAJULUI?

1 min de citit

Lecția video de 54 min. intitulată ”Givrajul pentru Piloții de Aviație Generală” (engl. Icing for General Aviation Pilots) prezintă informații practice, extrem de utile, care îi pot ajuta concret pe piloții români de Aviație Generală să evite și să descopere din timp formarea gheții pe suprafețele avionului, să minimizeze expunerea la ea și riscurile asociate, precum și cum să iasă cu avionul din condițiile periculoase de givraj, pe parcursul fiecărei faze a zborului, înainte ca siguranța zborului să fie afectată.

Sunt discutate, deasemenea, efectele givrajului asupra performanței avionului, condițiile periculoase ce pot afecta controlul său (angajarea aripii și a ampenajului orizontal) precum și procedurile necesare de recuperare a controlului aeronavei.

Pe măsură ce îi urmărim pe cei doi piloți, Rona și Greg, sunt prezentate o serie de scenarii realiste, începând cu faza de pre-planificare a zborului și până la fazele de apropiere și de aterizare.

În aceste scenarii educaționale, Rona pilotează un avion ușor bimotor dotat cu echipament de protecție împotriva givrajului, în vreme ce Greg se află la manșa unui avion monomotor lipsit de echipamentul de protecție necesar combaterii givrajului.

Video este produs de către NASA, Federal Aviation Administration (FAA) din Statele Unite și Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) Air Safety Foundation.

Despre autor