Airbus România: ”Continuăm să lucrăm la elicoptere chiar și în timpul pandemiei, clienți precum SMURD se află în prima linie în lupta împotriva acestui virus”

4 min de citit

Airbus România reprezintă peste 6.300 de locuri de muncă directe și indirecte, iar cea mai mare dintre unități este fabrica de elicoptere de lângă Brașov.

Airbus România este partenerul principal al României în sectorul aeronautic, generând peste 6.300 de locuri de muncă directe și indirecte. Concernul aerospațial european are o prezență locală foarte puternică în România prin Airbus Helicopters (prin Airbus Helicopters Romania și Airbus Helicopters Industries), Premium Aerotec, ambele la Brașov, și Airbus Defense and Space în România, o filială deținută integral de Airbus Defense and Space, în București .

Airbus Helicopters România, o asociere comună între Airbus Helicopters (51%) și IAR (49%), înființată în 2002, exportă peste 75% din activitățile sale. Angajamentul Airbus față de România s-a întărit în anul 2016, odată cu crearea Airbus Helicopters Industries, al cărui obiectiv principal este producerea elicopterului H215M.

Elicopterul multirol H215M

Premium Aerotec, o filială deținută integral de Airbus, produce componente complexe pentru aeronave comerciale Airbus. Aceasta înseamnă că fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România.

Odată ce pandemia a lovit, managementul Airbus Helicopters a luat măsuri pentru menținerea continuității afacerii, a explicat pentru HotNews.ro Georges Durdilly, directorul pentru România al Airbus.

„Activitatea Airbus Helicopters Romania constă în principal în întreținerea, repararea și operarea (MRO – Maintenance, Repair and Operations) elicopterelor, ceea ce înseamnă proiecte mari care sunt programate pe perioade lungi de timp. Am fost astfel în măsură să ne menținem profilul intact și să lucrăm la programele noastre. Datorită măsurilor luate de Airbus Helicopters în ceea ce privește lanțul de aprovizionare, impactul potențialelor piese lipsă a fost cu adevărat scăzut”, spune Durdilly.

Totuși, pandemia Covid-19 și implicațiile ei au obligat Airbus Helicopters să pună în aplicare măsuri extinse care să reducă la minimum riscul de infecție și răspândirea virusului. „Am redus pe cât posibil interacțiunea dintre angajați și am organizat cât mai mult posibil munca la distanță. Am stabilit și lucru în două schimburi pentru lucrătorii din uzină”, explică managerul Airbus România.

Angajați ai Airbus Helicopters România efectuează operațiuni de întreținere la un elicopter

„Am stabilit o serie de reguli de proximitate, în special pentru locurile comune: menținerea distanței sociale și reamenajarea mobilierului de birou în acest sens, asigurarea panourilor de separare, am echipat oamenii cu măști și mănuși atunci când distanțarea fizică în timp ce lucrează la elicoptere nu poate fi aplicată, punem la dispoziție dezinfectanți pentru mâini și încălțăminte, alături de câteva reguli foarte stricte privind dezinfectarea”, adaugă Georges Durdilly.

Totodată, compania a anulat vizitele și călătoriile și a suspendat stagiile și antrenamentele programate. Singurele excepții au fost furnizorii și clienții regionali care predau sau primesc o aeronavă.

„Pentru acești clienți, precum și pentru celelalte aeronave regionale care ar putea intra sau pot fi livrate în timpul acestei crize, am pus la dispoziție și un protocol special, deoarece o parte dintre acești clienți, precum SMURD, se află în prima linie pentru a lupta împotriva acestei pandemii. Am rezervat un slot special în atelierul nostru și, de asemenea, un birou doar pentru clienți și doar câțiva dintre angajații noștri sunt în contact direct cu aceștia. De asemenea, la primirea și predarea unei aeronave, sunt urmate proceduri specifice de dezinfectare”, spune Durdilly.

Angajat al Airbus Helicopters România lucrează la un elicopter

Airbus a fost implicată și în ajutorarea celor din prima linie (spitale și organizații) – a contribuit cu echipament medical necesar, precum măști, mănuși, costume, protecție pentru ochi, dezinfectanți etc.

Airbus și-a consolidat prezența în România în ultimii 50 de ani prin dezvoltarea relațiilor comerciale exclusive cu companii reprezentative pentru acest segment al industriei: IAR Brașov, Aerostar Bacău, Comoti, Sonaca, Aeroteh, Turbomecanica, Aerofina și altele. Una dintre cele mai importante inițiative ale Airbus pentru promovarea și dezvoltarea industriei din România este crearea ARIE (Asociația Română a Industriei Elicopterelor). În 2018, Airbus și IAR au semnat un acord de contract definitiv care prevede o cooperare exclusivă de 15 ani între cei doi parteneri pentru nevoia de elicopter mediu greoi din România.

Surse:

Despre autor