Preşedintele Klaus Iohannis va vizita fabrica de aviație ”Aerostar” din Bacău

2 min de citit

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla, joi, 26 aprilie a.c., în municipiul Bacău, unde va vizita societatea comercială Aerostar SA, Grup Industrial Aeronautic – Bacău, informează Administraţia Prezidenţială.

Fabrica de aviație din regiunea Moldovei este lider local şi regional în domeniul fabricaţiei de piese destinate domeniului aviaţiei, în întreţinerea de avioane civile şi în furnizarea de soluţii în domeniul sistemelor defensive aero şi terestre.

Acţionarul majoritar al Aerostar este compania Iarom, cu o deţinere de 71%. SIF Moldova are o participaţie de 15%, restul acţiunilor fiind împărţite de ceilalţi acţionari de pe piaţa de capital locală.

Acțiunile Aerostar sunt listate la Bursa de Valori București (BVB) cu simbolul ARS (http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=ARS)

Aerostar este o fabrică de avioane, înființată în anul 1953 la Bacău. Compania activează în domeniul reparării și modernizării avioanelor militare, fabricării și reparării de echipamente hidraulice de aviație, avioane ușoare și echipamente militare terestre.

Dacă înainte de 1989, producția companiei era preponderent orientată spre aviația militară, în prezent eforturile ei se îndreaptă spre aviația civilă, pe linia fabricației de componente, subansamble și aerostructuri, dar și pe linia mentenanței. Vânzarile în acest sector au crescut, producția destinată aviației civile depășind 15% din totalul veniturilor. De altfel, în domeniul mentenanței există o veche colaborare cu mai multe companii românești, în timp ce în domeniul producției structurilor de aviație civilă, compania operează pentru mai multe companii, cum este Fokker, pentru care furnizează piese și subansamble. Mai produce și circa 160 de piese pentru rachetele Ariane, iar de curând a demarat și programul de colaborare cu EADS Germania, pentru componente de aviație civilă și piese pentru aeronavele Airbus.

Aerostar Bacău S.A.(ARS) a raportat pentru 2017 o cifră de afaceri de 340 milioane de lei, în scădere cu 4,5% faţă de rezultatul obţinut în anul 2017 şi un profit net de 53,1 mil. lei, adică pe minus cu 5,8% faţă de anul fiscal 2016.

Despre autor