Belgienii vor produce la Cluj componente pentru racheta Ariane 6, pe lângă avionul Sonaca 200

2 min de citit

Pe lângă producția avioanelor Sonaca 200 (mai multe detalii aici) anunțată pentru anul 2019, compania aerospațială Sonaca Aerospace Transylvania va începe și producția de componente pentru racheta europeană Ariane 6 la fabrica sa din Moldovenești (Jud. Cluj) începând de anul viitor, anunţă reprezentanţii companiei.

Sonaca Aerospace Transylvania (SAT), filiala românească a producătorului belgian de echipamente aerospațiale Sonaca, ar urma să crească, treptat, cu noi produse. Compania belgiană şi-a inaugurat în martie anul trecut oficial fabrica ridicată în comuna Moldovenești, unde lucrau la acel moment 30 de oameni, majoritatea din zonă. Belgienii spuneau la inaugurare că au planuri pentru următorii ani şi chiar şi un teren pregătit, alături, pentru o nouă etapă de investiţie.  Firma are acum 80 de angajaţi.

[pullquote]„Având în vedere faptul că Sonaca Aerospace Transylvania lucrează în colaborare cu Airbus Defence and Space, începând cu finalul anului 2018 aceasta va susține producția prototipurilor rachetei purtătoare Ariane 6”, transmit reprezentanţii companiei. Ariane 6 este un sistem de lansare în curs de dezvoltare de către Agenţia Spaţială Europeană, cu un prim zbor de test programat pentru 2020, conform datelor ArianeSpace.[/pullquote]

Legat de noul proiect pentru aviația generală, Sonaca 200, acesta reprezintă un avion de școală și agrement, de mici dimensiuni, monomotor cu elice, „având implementată aparatură de ultimă generație, care combină performanța zborului și rentabilitatea”, după descrierea companiei. Deja activă în producția pieselor compozite și în asamblarea slat-urilor pentru aeronava Airbus A320, SAT va sprijini realizarea subansamblului Sonaca 200. În acest context, belgienii au nevoie de personal şi anunţă că recrutează angajaţi.

Grupul Sonaca activează în domeniul dezvoltării, fabricării și asamblării aeronavelor pentru piețele aerospațiale, civile și militare. Sediul principal al companiei este situat în Gosselies, Belgia, iar cei 5000 de angajați lucrează în filialele din Canada, Statele Unite, Brazilia, Mexic, Anglia, China, România, Sri Lanka și Germania.

Sonaca Aircraft este o nouă filială a grupului Sonaca, activă în dezvoltarea, producția și asamblarea de aeronave destinate piețelor civile, militare și spațiale. Cu un capital de start de peste 2 milioane de euro, Sonaca Aircraft este deținută în proporție de 65% de către furnizorul aeronautic Sonaca. Obiectivul principal al Sonaca Aircraft este dezvoltarea, certificarea și comercializarea unei noi aeronave cu două locuri “Sonaca 200”, care va fi special concepută în colaborare cu utilizatorii finali, astfel încât să poată să îndeplinească nevoile școlilor de aviație, ale aerocluburilor și ale piloților privați.

Despre autor