Documentarul „Omul pasăre”, despre cel mai în vârstă pilot român încă în activitate, la HBO Europe în România

3 min de citit
HBO Romania: Documentarul "Omul pasare" despre cel mai in varsta pilot roman inca in activitate

HBO Romania: Documentarul "Omul pasare" despre cel mai in varsta pilot roman inca in activitate

HBO Romania: Documentarul "Omul pasare" despre cel mai in varsta pilot roman inca in activitate
HBO Romania: Documentarul „Omul pasare” despre cel mai in varsta pilot roman inca in activitate

„Omul pasăre”, un nou documentar produs de HBO Europe în România, ce îl prezintă pe „Mami” Mihăiţă Nicolae, care, la vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă pilot român aflat încă în activitate, va avea premiera pe 23 octombrie, de la ora 20.00, la HBO.

Documentarul „Omul pasăre”, regizat de Alexandru Mavrodineanu şi coregizat de Mihai Grecea, va fi disponibil şi pe HBO GO, începând cu 23 octombrie.

„Omul pasăre” este „Mami” Mihăiţă Nicolae care doreşte să câştige pentru a zecea oară campionatul naţional de planorism. Indiferent dacă va câştiga sau nu, participarea lui va marca încă un record pentru aviaţie şi va însemna un armistiţiu în lupta sa cu timpul. „Mami” este o legendă printre aviatorii români. La vârsta de 78 de ani, el este cel mai în vârstă pilot român care încă zboară şi toată lumea se întreabă de unde vine rezistenţa lui.

Documentarul „Omul pasăre” prezintă şi relaţia lui „Mami” cu fiul său, Luci. Cea mai gravă problemă cu care s-a confruntat „Mami” în viaţă a fost accidentul lui Luci. Fiul său s-a prăbuşit în timpul unui antrenament cu deltaplanul şi este în scaun cu rotile de 26 de ani.

„Îi admir şi îmi place să îi susţin pe cei care în lupta zilnică reuşesc să încline balanţa înspre pasiune şi bunăvoie. Mami, după părerea mea, este un exemplu aproape didactic de un asemenea om, aproape un arhetip, şi dorinţa mea este ca aceste modele să fie împărtăşite cu un public cât mai larg. Poate că un procent dintre spectatori, fie el cât de mic, se va simţi inspirat sau va prinde curaj să facă ce îi sugerează sufletul, îmbogăţind astfel societatea cu un spirit mai liber”, a declarat Alexandru Mavrodineanu, regizorul filmului.

„Momentul în care Alexandru Mavrodineanu, prieten cu Mami şi fost elev de-al său, a venit în decembrie 2012 să mă întrebe cum mi s-ar părea un film despre Mami, mi-a răsturnat perspectiva. Prin perdeaua de fum care îl înconjura pe erou, am început să-l descopăr pe omul Nicolae Mihăiţă.

Cu Alex făcusem echipă bună pe teritoriul aeronautic, aşa ca am primit cu optimism propunerea de a face împreună un film despre cel mai în vârstă pilot activ din România”, a declarat Mihai Grecea.

Filmul „Omul pasăre” a fost prezentat în avanpremieră joi seară, la Teatrul Excelsior din Bucureşti.

Până în acest moment, HBO a produs în România zece documentare originale: „Nunţi, muzici şi casete video” (regia Tudor Giurgiu), „Apocalipsa după şoferi” (regia Alexandru Solomon), „Australia” (regia Claudiu Mitcu), „Lumea văzută de Ion B.” (regia Alexander Nanau), „Circul Vesel” (regia Claudiu Mitcu), „The Shukar Collective Project” (regia Matei-Alexandru Mocanu), „Victoria” (regia Adi Voicu şi Ana Vlad), „Doina Groparilor” (regia Pavel Cuzuioc), „Vorbitor” (regia Radu Muntean şi Alexandru Baciu) şi „Anul dragonului” (regia Iulian Ghervas şi Adina Popescu).

Sursa: Mediafax.ro