(EXCLUSIV) Interviu Aviatia.ro cu dl. Gheorghe Uță, instructor de zbor și acrobație aeriană

4 min de citit

Domnul Gheorghe Uță, un instructor de zbor și acrobație aeriană devenit o adevărată legendă a aviației sportive din România a avut amabilitatea să acorde un interviu pentru Aviatia.ro TV, pe durata Raliului Aerian al României desfășurat pe Aerodromul Bănești Prahova. Raliul a fost organizat de către Iacării Acrobați și Aeroclubul României, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, reprezentate de către ASR Prințul Nicolae de România.

Aviatia.ro: Pentru început, v-am întreba cam câte generații de elevi-piloți au trecut prin mâna dumneavoastră, de-a lungul timpului?

Gheorghe Uță: Deci să vă raspund cam câte generații am învățat să zboare…Începând din 1972 și până în ’98 când am ieșit la pensie, în fiecare an am avut cel puțin între șase și opt elevi la zbor pe acest tip de avion, pe Zlin 726. Pe lângă zborul care îl făceam cu Zlin-ul, mai zburam la AN-2, la Wilga, deci AN 2-ul și Wilga. Cu Wilga făceam remorcaj la planoare și depanări de pe câmp, la AN-2 lansam parașutiști, iar la Zlin instrucție cu întreaga grupă. Anii ăștia dacă îi socotim, atâtea generații sunt.

Aviatia.ro: Pentru raliul aerian, ce strategie câștigătoare aveți?

Gheorghe Uță: Pai, eu nu sunt ”cocorul” concurent (râde), eu sunt, cum să vă spun, un musafir al lor (al Iacărilor Acrobați, n.red.), ei mă invită…sunt un invitat de onoare și pentru asta particip cu unul din elevii mei la ULM, deci coechipierul meu este fost elev la ULM, nu are licență pe acest avion (Zlin 726, n.red.) și am venit să îl insoțesc. Pe mine mă interesează numai pilotajul, în ceea ce privește concursul în speță, ca punctualitate, el este navigatorul și îl las pe el să facă totul, ca să considere că el a obținut rezultatul și nu eu.

Aviatia.ro: Considerați că ați făcut până acum vreo greșeală în timpul probei?

Gheorghe Uță: Nu pot să spun că am făcut vreo greșeală. Pentru că ne-a încurcat vremea asta și am aterizat undeva în afara aerodromului.

Aviatia.ro: Acest lucru a implicat vreo depunctare, datorită vremii nefavorabile?

Gheorghe Uță: Nu e depunctare, s-a anulat cam de la punctul 8 când eram la sud de Târgoviște, ni s-a spus prin radio că se anulează și de acolo ne-am îndreptat către casă, către casă însemnând aerodromul de aici.

Aviatia.ro: De cât timp îi cunoașteți pe Iacării Acrobați?

Gheorghe Uță: După ce a încetat activitatea domnul Manolache în 2003-2004, am preluat eu echipa de acrobație și în echipă erau chiar Iacării Acrobați. Este vorba de Ștefănescu, care mi-a fost elev de la început la Zlin, Postolache care nu mi-a fost elev, dar l-am avut după aceea în lotul de acrobație, iar pe Conderman Dan, la fel. Ei nu mi-au fost elevi de la început, dar i-am avut la acrobație, făcând parte din lot. După aceea în 2003-2004, am activat cu ei ca antrenor, ei au trecut la Tarom între timp, Postolache s-a dus la Constanța, și ușor-ușor au găsit avioanele astea și au făcut echipa Iacării Acrobați.

Aviatia.ro: Și când elevii-piloți greșesc, se supără profesorul?

Gheorghe Uță: Păi profesorul nu prea are voie să se supere, pentru că nouă, dacă ne supărăm, ne crește tensiunea. Noi trebuie să ne menținem sănătoși (râde). De fapt, toată viața, eu, cum să vă spun, am o zicală, nu numai pentru mine, dar și pentru elevii pe care îi învăț, în special fetele care umblă descoperite la cap atunci când e vânt afară. Le spun, muncim degeaba, zic, ”pai de ce domnu’ Uță?”, ”Păi tu n-o să zbori cât mine până la 70 de ani, că peste 1-2 te îmbolnăvești, răcești și te lași de zbor!” (râde). Așa am avut eu grijă de mine, a trebuit să umblu cu mine precum cu un ou, ca să nu mă sparg, să pot să zbor mai mult. Este o viață mai dificilă viața de zburător, trebuie să ai grijă să îți menții sănătatea în primul rând.

Aviatia.ro: Cât de dificilă este acrobația aeriană?

Gheorghe Uță: În special la zborurile pe care le facem noi, la zborurile acrobatice și zborurile în formație acrobatică, este o încununare, sau dacă aș putea să zic, a stăpânirii desăvârșite a tehnicii de pilotaj. Mai întâi trebuie să faci acrobație în simplă comandă, singur, și apoi să te alături altor 2-3 avioane cu care să faci acrobație în formație, așa cum fac Iacării acum.

Aviatia.ro: V-a fost vreodată frică?

Gheorghe Uță: Frică mi-a fost la început, când am zburat prima dată, am crezut că nu voi fi niciodată în stare să zbor singur, datorită instructorului pe care l-am avut atunci. Am făcut niște evoluții cu care nu eram obișnuit, eu fiind pământean, copil la 17-18 ani. Ținând cont de treaba asta, eu niciodată nu am procedat așa cu începătorii și de aici toți cei care zboară cu mine pentru prima dată sau și a doua oară, nu se mai lasă de zbor, le place zborul. Eu am căutat întotdeauna să îi atrag la zbor, nu să îi sperii.

*Versiunea video a interviului poate fi vizionată aici.

Despre autor

1 thought on “(EXCLUSIV) Interviu Aviatia.ro cu dl. Gheorghe Uță, instructor de zbor și acrobație aeriană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.