Cher Ami, porumbelul călător care a salvat de la moarte 194 de soldați americani în Primul Război Mondial
3 min de citit
3 Octombrie 1918. Maiorul Charles Whittlesey și alți peste 500 de soldați americani, aparținând Diviziei de Infanterie 77 a armatei Statelor Unite, se află încercuiți într-o vale în timpul Bătăliei de la Argonne din Franța, rămași fără provizii alimentare și muniții.
În urma unei grave confuzii produse în schimbul de informații, artileria americană începe să bombardeze intens pozițiile propriei sale Divizii 77, crezând în mod eronat că acolo se află de fapt trupe germane. Încercuiți de către trupele inamice, foarte mulți soldați americani sunt uciși pe 3 și 4 Octombrie, atât de dușman cât și de obuzele propriei armate. Spre sfârșitul zilei de 4 octombrie, puțin peste 190 de soldați aliați mai sunt rămași în viață. Câteva tentative de a trimite soldați-curier la comandamentul american, pentru a cere ajutor și a raporta erorile de bombardament, eșuează în mod dramatic.
Disperat, maiorul Whittlesey ordonă lansarea unui porumbel călător, cu mesajul ”Mulți răniți. Nu putem evacua.” , dar acesta este doborât de către soldații germani. A doua pasăre este trimisă cu mesajul ”Oamenii suferă. Puteți trimite ajutor?”. Și acest porumbel este ucis de către germani. Doar un singur porumbel mai este disponibil, cel cu numele Cher Ami. Este la rândul său trimis în misiune de poștă aeriană către comandamentul american, cu o capsulă metalică atașată de piciorul stâng, ce conține mesajul ”Ne aflăm de-a lungul drumului paralel cu 276.4. Propria noastră artilerie ne atacă cu un baraj intens. Pentru numele Cerului, opriți-vă!”

După ce porumbelul Cher Ami își ia zborul, soldații germani îl văd apărând brusc peste tufișurile din zonă și deschid focul. Cher Ami zboară cu gloanțele șuierându-i în stânga și în dreapta și este în final doborât, prăbușindu-se la pământ. Însă, în ciuda rănilor sale, după câteva minute porumbelul se ridică din nou spre înălțimi și parcurge distanța de 40 de kilometri până la comandamentul Divizei 77 în doar 25 de minute, salvând astfel viețile a 194 de soldați americani.
Spre stupoarea soldaților americani care văd porumbelul sosind cu mesajul disperat al lui Whittlesey, mica pasăre are o rană de glonț în piept, un ochi scos, penele acoperite cu sânge și un picior aproape retezat, atârnând doar de un tendon.
Barajul nimicitor de artilerie dirijat greșit încetează, iar soldații aliați sunt scoși cu succes din încercuirea germană.
Imediat, medicii militari intră în operație și se străduiesc din răsputeri să îi salveze viața lui Cher Ami; nu îi mai pot însă salva piciorul și trebuie să improvizeze o mică cârjă porumbelului erou.
După ce iese din convalescență, Cher Ami este îmbarcat pe o navă cu destinația SUA, fiind îngrijit personal de către generalul american John J. Pershing
La întoarcerea sa triumfală în Statele Unite, porumbelul Cher Ami a fost decorat atât de către guvernul francez, cu Medalia Crucea de Război cu Frunze de Stejar, pentru efortul eroic, cât și de către cel american cu Medalia de Argint. A murit la Fort Monmouth, New Jersey, pe 13 iunie 1919 în urma rănilor de război suferite în timpul zborului său dramatic.

Mica pasăre-erou a fost ulterior îmbălsămată și este expusă la National Museum of American History ca parte din expoziția ”Prețul Libertății”.