Primul purceluș din lume a zburat pe 4 Noiembrie 1909

2 min de citit

Primul zbor documentat istoric al unui purceluș a avut loc în Anglia, la Leysdown în Comitatul Kent pe 4 Noiembrie 1909. Purcelușul a fost luat la zbor de către J.T.C. Moore-Brabazon, devenit ulterior First Lord Brabazon of Tara, în avionul său personal de tip Voisin, fabricat în Franța.

Patrupedul botos a fost plasat într-un coșuleț din răchită, legat bine de unul dintre elementele de susținere ale aripii. O foaie scrisă de mână și lipită de coș anunța întregii lumi: Sunt primul purceluș care zboară. Brabazon a luat cu el purcelușul în avion pentru scopul precis de a contrazice o opinie generală, aceea că ”porcii nu pot zbura”.

Brabazon a învățat să zboare în Franța, de unde și-a cumpărat și adus în Anglia avionul de tip Voisin, în anul 1909. Odată ajuns în Anglia cu Voisin, a obținut cel de al doilea brevet de zbor eliberat vreodată în Anglia, pe 8 martie 1909. Primul brevet aparținea deja lui Henri Farman, pilot, proiectant și constructor englez de avioane.

În luna mai a anului 1909, Brabazon a efectuat un zbor de 500 de metri în avionul Voisin la Leysdown în Comitatul Kent – oficial recunoscut ca fiind primul zbor al unui pilot britanic în Anglia. După ce s-a convins de siguranța zborului în noul său avion, Brabazon a început să atingă o serie de recorduri, inclusiv acela al unei ambiții personale de a demonstra faptul că porcii pot zbura.

Brabazon a avut o carieră fulminantă, ajungând Ministru al Transporturilor, și ulterior Ministrul Producției de Avioane în Cabinetul Churchill. După cel de al doilea război mondial, Brabazon a fost însărcinat cu reconstrucția industriei de aviație civilă britanice.

Despre autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.