(ULTIMA ORĂ) CIAS A PUBLICAT RAPORTUL FINAL PRIVIND ACCIDENTUL AVIATIC DE LA BALOTESTI PRODUS ÎN DATA DE 31 MARTIE 1995

1 min de citit

După 19 ani, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat Raportul Final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995, in care a fost implicata aeronava de tip Airbus A310-324, avand numarul de inregistrare YR-LCC.

Aeronava era operata de TAROM, pe ruta de zbor ROT 371 cu destinatia Bruxelles si a decolat de pe Aeroportul International Bucuresti Otopeni la ora 06:06:44 UTC. Dupa aproximativ 2 minute de la decolare, aeronava s-a prabusit in zona localitatii Balotesti, in apropierea Aeroportului International Bucuresti Otopeni.

Comisia de investigatie a considerat ca urmatorii factori au contribuit la producerea accidentului:

  • Tractiune asimetrica;
  • Posibila incapacitate a pilotului comandant;
  • Copilotul nu a luat suficiente masuri corective de a acoperi consecintele primilor factori.


Ca urmare a investigatiei, au fost emise urmatoarele recomandari de siguranta:

  • Dupa accident, Airbus Industrie a emis doua Buletine de Service obligatorii, care au condus la emiterea unei Directive a Directiei Generale a Aviatiei Civile din Franta, cu privire la masurile de remediere pe care trebuie sa le adopte toti operatorii aerieni cu scopul de a elimina toate cauzele probabile ale acestei disfunctionalitati;
  • Dupa accident, Airbus Industrie a emis amendamente la Manualul de Intretinere a Aeronavei si la Manualul de Diagnosticare a Defectiunilor. Acestea au fost transmise operatorilor pentru actualizarea corespunzatoare a documentatiei tehnice.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati aici Raportul Final in format PDF (32 MB).

Sursa: CIAS

Despre autor