Crater de pe Lună cu nume românesc, botezat după Spiru Haret. Cum a ajuns numele matematicianului pe Lună?

1 min de citit
Singurul crater de pe Lună cu nume românesc, botezat după Spiru Haret. Cum a ajuns numele matematicianului pe Lună?

Singurul crater de pe Lună cu nume românesc, botezat după Spiru Haret. Cum a ajuns numele matematicianului pe Lună?

Există un singur crater cu nume românesc pe Lună, iar acesta poartă numele Haret, după numele matematicianului, astronomului şi pedagogului Spiru Haret. Uniunea Internaţională Astronomică a botezat craterul descoperit în 1959, după Haret, ca o recunoaştere internaţională a meritelor marii personalităţi româneşti. Haret a fost primul român cu doctorat în astronomie.

În 1959, la aproape cinci decenii de la trecerea în nefiinţă a lui Spiru Haret, s-a obţinut  prima fotografie din spaţiul cosmic şi a putut fi văzută partea „nevăzută” până atunci a Lunii. Munţii, văile şi toate celelalte elemente descoperite pe partea întunecată a Lunii au fost botezate de comunitatea ştiinţifică internaţională cu nume celebre.

Uniunea Astronomica Internaţională a dat numele lui Haret craterului descoperit pe lună, în memoria celui care a cercetat astrele lăsând moştenire teza de doctorat în care a demonstrat că axele majore ale orbitelor planetelor nu sunt stabile. Craterul Haret are 29 de kilometri şi este situat aproape de polul sud al Lunii.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

Despre autor