Crater de pe Lună cu nume românesc, botezat după Spiru Haret. Cum a ajuns numele matematicianului pe Lună?

1 min de citit
Singurul crater de pe Lună cu nume românesc, botezat după Spiru Haret. Cum a ajuns numele matematicianului pe Lună?

Singurul crater de pe Lună cu nume românesc, botezat după Spiru Haret. Cum a ajuns numele matematicianului pe Lună?

Există un singur crater cu nume românesc pe Lună, iar acesta poartă numele Haret, după numele matematicianului, astronomului şi pedagogului Spiru Haret. Uniunea Internaţională Astronomică a botezat craterul descoperit în 1959, după Haret, ca o recunoaştere internaţională a meritelor marii personalităţi româneşti. Haret a fost primul român cu doctorat în astronomie.

În 1959, la aproape cinci decenii de la trecerea în nefiinţă a lui Spiru Haret, s-a obţinut  prima fotografie din spaţiul cosmic şi a putut fi văzută partea „nevăzută” până atunci a Lunii. Munţii, văile şi toate celelalte elemente descoperite pe partea întunecată a Lunii au fost botezate de comunitatea ştiinţifică internaţională cu nume celebre.

Uniunea Astronomica Internaţională a dat numele lui Haret craterului descoperit pe lună, în memoria celui care a cercetat astrele lăsând moştenire teza de doctorat în care a demonstrat că axele majore ale orbitelor planetelor nu sunt stabile. Craterul Haret are 29 de kilometri şi este situat aproape de polul sud al Lunii.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro