Ești astronaut NASA în nava spațială Crew Dragon: Poți să pilotezi manual către Stația Spațială Internațională?

5 min de citit

Misiunea Demo-2 din 27 mai a.c. spre Stația Spațială Internațională a noii capsule Crew Dragon, construită de compania SpaceX, a fost anulată cu doar 17 minute înainte de lansarea programată datorită condițiilor meteorologice nefavorabile, mai precis a norilor de furtună și a unui câmp electric puternic mult peste nivelul acceptabil de siguranță, existând riscul producerii unor lovituri de trăsnet asupra rachetei Falcon 9 sau a capsulei Crew Dragon.

A doua tentativă de lansare are loc sâmbătă, 30 mai 2020, la ora 3:00 PM U.S. Eastern Time, ora 10:00 PM ora României.

Imaginează-ți acum că ești unul dintre astronauții de rezervă ai NASA însărcinați cu această misiune istorică, care va duce pe Stația Spațială Internațională primii pasageri umani lansați de pe teritoriul Statelor Unite, din 2011 și până acum. Tocmai ai fost informat de faptul că astronautul-titular însărcinat cu funcția de comandant al operațiunilor comune, responsabil de apropierea de stația spațială internațională și joncțiunea cu ea, a devenit indisponibil datorită unor probleme neașteptate, iar tu acum trebuie să îi iei locul. Mai ai doar câteva ore la dispoziție să te antrenezi din nou în simulatorul de zbor al capsulei spațiale Crew Dragon, pentru a fi în formă maximă.

Compania SpaceX și NASA au pus la dispoziție simulatorul de zbor al Crew Dragon, cu o interfață și funcționalitate identice cu cele ale sistemului de navigație real aflat la bordul navei spațiale reale.

Îl poți accesa mai jos, dar nu uita mai întâi să citești instrucțiunile de zbor.

Dă click AICI pentru a îți începe misiunea spațială către Stația Spațială Internațională (pe pagina simulatorului dați click pe butonul BEGIN)

INSTRUCȚIUNI

Comenzile de zbor pe tastatură (notă: pilotajul manual poate fi realizat și cu click-uri de mouse)

Q (viteză -)
E (viteză +)
W (translație sus)
S (translație jos)
A (translație stânga)
D (translație dreapta)
< (ruliu stânga)
> (ruliu dreapta)

săgeată stânga (girație stânga)
săgeată dreapta (girație dreapta)
săgeată sus (tangaj sus)
săgeată jos (tangaj jos)

Recomandări pentru o andocare de success

Sistemul de pilotare manual îți pune la dispoziție mișcări de translație laterală și longitudinală, de tangaj (pitch), ruliu (roll) și girație (yaw). Va trebui să pilotezi încet, cu răbdare și precizie!

Simulatorul cu care vezi ”zbura” are aceeași interfață și funcționalitate cu sistemul de piltaj real instalat pe bordul Crew Dragon. Operațiunea de andocare poate fi declarată un success doar atunci când toate cifrele verzi din centrul ecranului vor avea valori mai mici de 0.2. Numerele verzi reprezintă corecțiile necesare pentru a ajunge pe Stația Spațială Internațională.

Toate cifrele verzi de pe ecran trebuie să aibă valori mai mici de 0.2

Controlul mișcării de rotație a capsulei Crew Dragon

Mai întâi, folosește butoanele de pe partea dreaptă a interfeței de pilotaj, pentru a realiza corecțiile necesare pe axele de rotație pentru ruliu (roll), tangaj (pitch) și girație (yaw). Trebuie să te asiguri că nava spațială Crew Dragon este aliniată corect cu Stația Spațiala Internațională.

Interfața de control pentru tangaj (pitch), ruliu (roll) și girație (yaw)

Controlul poziției

Apoi, utilizează butoanele din partea stângă a interfeței pentru a deplasa prin mișcări de translație aeronava sus (Up), jos (Down), stânga (Left), dreapta (Right), cu spatele (Backwards) sau înainte (Forward) spre Stația Spațială Internațională (ISS).

Controlul mișcărilor de translație

Controlul preciziei manevrelor

Butoanele de control au un comutator de precizie în centrul lor (un mic pătrat și un mic cerc, amândouă albe). Setările inițiale (default) sunt pentru manevre mici și precise. Nu folosiți mișcări largi și bruște în proximitatea ISS.

Controlul preciziei manevrelor

Efectuează joncțiunea cu Stația Spațială Internațională

Ținta ta este Diamantul Verde, care se suprapune cu Adaptorul de Andocare. Pentru o joncțiune de succes, el trebuie să se afle în centrul interfeței.

Heads-Up Display

Numerele albastre reprezintă variațiile in metri/secundă și grade/secundă cu care deplasezi sau rotești capsula Crew Dragon. Viteza de apropiere spre ISS este afișată în dreapta-jos (RATE).

Vitezele de translație și unghiulare sunt afișate cu o culoare albastră.

Încetinește în apropierea ISS

Menține viteza de înaintare sub -0.2 metri/secundă atunci când te-ai apropiat la mai puțin de 5 metri de Stația Spațială Internațională. Dacă nava spațială Crew Dragon se deplasează prea repede, riști să te izbești de ISS, iar consecințele pot fi catastrofale.

Controlul vitezei deplasare laterală și înainte-înapoi

Zbori în spațiu, deci ai șase grade de libertate, folosește-le așa cum ai fost instruit.

Câteva ore mai tîrziu…Lansarea de la Kennedy Space Center a avut loc cu succes, treapta inferioară ”booster” a rachetei a fost largată și se întoarce spre Pământ, iar după câteva ore de zbor poți zări deja pe geam, la mare depărtare, laboratorul spațial. Planul inițial prevede ca andocarea cu ISS să se facă în mod automat, însă brusc calculatorul de bord începe să îți semnalizeze erori majore și pilotul automat devine nefuncțional. Asemeni altui astronaut, Neil Armstrong în misiunea Apollo 11 spre Lună, te vezi obligat să preiei comanda manuală a modulului și să faci joncțiunea cu laboratorul spațial pilotând chiar tu nava Crew Dragon.

Păstrează-ți sângele rece, milioane de pâmânteni sunt alături de tine în acest moment istoric și au încredere în profesionalismul tău.

Dă click AICI pentru a îți începe misiunea spațială către Stația Spațială Internațională (pe pagina simulatorului dați click pe butonul BEGIN)

You can do it! Good luck and Godspeed!

SpaceX și NASA vor încerca pe 30 Mai 2020, pentru a doua oară, lansarea celor doi astronauți spre ISS la bordul capsulei spațiale Crew Dragon, la ora 22:00, ora României. Poți urmări în direct misiunea aici:

Despre autor